Na hlavný obsah

Osem a pol roka väzenia. Bielorus, ktorý sa pokúsil o samovraždu, spoznal trest

Zároveň dostal pokutu vo výške takmer 3 000 eur.

Osem a pol roka väzenia. Bielorus, ktorý sa pokúsil o samovraždu, spoznal trest
Na snímke zadržiavaný opozičný aktivista Sciapan Latypav po pokuse o samovraždu na súdnom pojednávaní. Foto: TASR/AP

Bieloruský opozičný aktivista Sciapan Latypav, ktorý sa na začiatku júna priamo v súdnej sieni pri pojednávaní pokúsil spáchať samovraždu, si v pondelok (16. 8.) vypočul rozsudok. Podľa mimovládnej organizácie na ochranu ľudských práv Vjasna mu súd vymeral 8,5 roka väzenia.

Latypav čelil obvineniam z organizovania nepokojov, kladenia odporu polícii a tiež z podvodu. Bielorus obvinenia odmietol a svoj prípad označil za politicky motivovaný.

Štyridsaťjedenročný Latypav si na začiatku júna počas súdneho procesu vrazil do hrdla pero. Urobil tak vo chvíli, keď na súde svedčil jeho otec. Pred týmto gestom sa sťažoval na podmienky vo väzení a otca informoval o policajných vyhrážkach, že ďalším terčom prenasledovania sa stanú jeho blízki, ak neprizná svoju vinu.

Súd potom odročili a Latypava previezli do nemocnice, kde podstúpil operáciu. Ešte v tú istú noc ho dozorcovia previezli späť do väzobnej väznice, uviedla organizácia Vjasna.

Bieloruské úrady verdikt podľa agentúry Reuters zatiaľ nekomentovali. Hovorkyňa súdu uviedla, že inštitúcia vyhlásenie k jeho prípadu čoskoro zverejní. Obhajoba označila obvinenia za nepodložené. V prípade obvinenia z podvodu všetci svedkovia na súde uviedli, že firma, pre ktorú Latypav pracoval, poskytovala profesionálne služby, uviedla Vjasna na svojom webe.

Latypav dostal okrem dlhoročného väzenia tiež pokutu vo výške 8 700 bieloruských rubľov (takmer 3 000 eur), poznamenala Vjasna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet