Na hlavný obsah

Pacientom s covidom môžu pomôcť aj lieky na reumu či zápalové ochorenia

Použiť sa dajú aj analgetiká alebo antipyretiká.

Pacientom s covidom môžu pomôcť aj lieky na reumu či zápalové ochorenia
Starostlivosť o pacienta na JIS. Foto: TASR/AP

Na liečbu ťažkého priebehu ochorenia COVID-19 majú lekári ďalšie lieky. Sú medzi nimi aj také, ktoré sú určené napríklad na liečbu reumatickej artritídy, atopickej dermatitídy či zápalových ochorení. Na Slovensku sú schválené dva lieky – antivirotikum remdezivir a kortikoidy s liečivom dexametazón.

„V druhej fáze ochorenia dominuje prehnaná reakcia imunitného systému na vírus. Protizápalový liek tlmí aktivitu imunitného systému, a tým vlastne napomáha zmierniť opuch pľúc. Pôsobí aj proti zápalu, čím pacienta lieči,“ vysvetlil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensku infektológ Peter Sabaka.

Spomínané medikamenty sa používajú len na liečbu pacientov, ktorí si vyžadujú hospitalizáciu.

Liečba príznakov

“Na symptomatickú liečbu príznakov sa používajú napríklad analgetiká či antipyretiká. Ak sa pacientovi pridruží aj bakteriálna infekcia, lekár mu môže predpísať antibiotiká,” doplnila hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková.

Dodala, že okrem registrovaných sa používajú aj lieky schválené ministerstvom zdravotníctva. “Ministerstvo zdravotníctva zakúpilo účinné moderné lieky na liečbu ochorenia COVID-19 vrátane monoklonálnych protilátok či moderných antivirotík,” spresnila Tatiana Kmecová z tlačového odboru rezortu.

Odborníci tvrdia, že najviac hospitalizovaných pacientov vie zachrániť metóda vysoko prietokového kyslíka, pri ktorej vie pacient za jednu minútu prijať až päťkrát viac kyslíka ako pri bežnej oxygenoterapii, vďaka čomu sa môže vyhnúť umelej pľúcnej ventilácii.

Európska lieková agentúra momentálne preveruje ďalších šesť liečiv, ktoré by hospitalizovaným pacientom pomohli zvládnuť boj s koronavírusom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko