Na hlavný obsah

Pčolinský ostáva vo väzbe, žiadosť o prepustenie súd zamietol

Obvinili ho z prijatia úplatku.

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v piatok (13. 8.) rozhodol, že obvinený bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský ostáva vo väzbe.

Rozhodnutie nie je právoplatné. Obhajca Pčolinského Ondrej Urban potvrdil, že proti rozhodnutiu podali sťažnosť, bude tak rozhodovať Najvyšší súd SR.

„Zastupujúci sudca pre prípravné konanie zamietol žiadosť klienta o prepustenie z väzby a jej nahradenie alternatívnymi zárukami,“ uviedol Urban. Ako dodal, súdu ponúkali písomný sľub obvineného, možnosť elektronického náramku, dohľad probačného a mediačného úradníka a uloženie primeraných obmedzení a povinností.

Pri rozhodovaní o Pčolinského väzbe mali v piatok zavážiť nové dôkazy. Išlo o dva znalecké posudky zamerané na peniaze, ktoré sa mali vo forme úplatku dostať od Zoroslava Kollára prostredníctvom Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu k Pčolinskému. Podľa Urbana daktyloskopický a biologický posudok preukázali, že sa na peniazoch nachádzajú výlučne odtlačky Borisa Beňu.

„Preto som zarazený, že ak spoluobvinený Zoroslav Kollár poprel danie úplatku a nenašli sa jeho odtlačky ani pachové stopy, prečo bol tento dôkaz vyhodnotený ako nie taký, ktorý by mal podporiť oslabenie dôvodov väzby,“ poznamenal Urban.

Exšéf SIS žiadal o prepustenie z väzby niekoľkýkrát za posledné mesiace.

Na mieste je redaktor RTVS Andrej Bálint.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Pčolinského ešte 11. marca v rámci akcie Judáš. Odvtedy je stíhaný väzobne. Bývalý riaditeľ tajnej služby je obvinený z toho, že mal vlani v auguste prijať úplatok od konkurzného právnika Zoroslava Kollára v hodnote 40 000 eur, ktoré si mal rozdeliť s vtedajším námestníkom SIS Borisom Beňom. Kollár si týmto chcel zabezpečiť, aby SIS nesledovala jeho aktivity.

Od Kollára mal úplatok prevziať bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, ktorý ho mal následne odovzdať Beňovi. Ten si mal úplatok napokon podľa vyšetrovateľa rozdeliť s Pčolinským.

Bývalého šéfa SIS usvedčujú dvaja kajúcnici, a jedným z nich je Beňa, ktorý sa medzitým dohodol s prokurátorom. Uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú súd potvrdil koncom mája. Dostal trojročný trest s podmienkou na päť rokov a súd mu uložil aj peňažný trest 14 000 eur. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko