Na hlavný obsah

Pellegrini vyzýva koalíciu, aby prestala s obštrukciou pri odvolávaní Mikulca

Schôdza sa pre neuznášaniaschopnosť pléna presunula na utorok.

Pellegrini vyzýva koalíciu, aby prestala s obštrukciou pri odvolávaní Mikulca
Na archívnej snímke uprostred predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Foto: TASR

Líder strany Hlas-SD SR Peter Pellegrini vyzval koalíciu, aby prestala robiť obštrukcie pri odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Hoci sa schôdza malo začať v pondelok (30. 8.), pre neuznášaniaschopnosť pléna sa posunula na utorok (31. 8.).

Pellegrini to kritizuje a vyzval predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby nezvolal žiadnu inú schôdzu, kým sa ministrovo odvolanie neprerokuje. Na Mikulca apeloval, aby sám z funkcie odišiel.

Pellegrini chápe parlamentnú obštrukciu. Podčiarkol však, že ide o kľúčového ministra. Vyzval preto kolegov z koalície, aby „prestali slúžiť hnutiu OĽANO na obranu Mikulca, prestali obštruovať a aby umožnili rokovať o návrhu na odvolanie ministra vnútra“. Mikulec už mal podľa neho dávno odísť z funkcie dobrovoľne.

Poukázal pritom na situáciu v rezorte vnútra a bezpečnostných zložkách. Nevie si predstaviť, že by sa niečo také dialo za jeho vlády. V tejto súvislosti poukázal aj na obvinenie policajného prezidenta Petra Kovaříka. Namieta, že úniky zo spisov šéfa polície začali zaujímať až teraz, keď sa týkajú jeho prípadu, pričom pri iných kauzách doteraz to neriešil.

Exministerka vnútra Denisa Saková (nezaradená) doplnila, že podstatný nie je samotný únik správy z uznesenia o vznesení obvinenia Kovaříkovi, ale to, že obsahuje aj mená policajtov, ktorí v tomto prípade svedčili.

„Je mi veľmi ľúto, že takáto správa s ich menami unikala na verejnosť. Viem si predstaviť, aká šikana sa zo strany vedenia Policajného zboru a možno aj ministra začne voči týmto osobám,“ podotkla.

Obvinenie voči Kovaříkovi vzniesla Krajská prokuratúra v Bratislave vo štvrtok (26. 8.), týka sa zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Mal zmariť prebiehajúci zásah zadržiavania, ako aj vykonanie trestno-procesných úkonov s obvinenými osobami Matejom Zemanom a Petrom Petrovom. Kovařík obvinenie odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko