Na hlavný obsah

Plynovod Nord Stream 2 je celoeurópskym projektom, tvrdí Merkelová

Uvedomuje si dôležitosť tranzitu plynu cez Ukrajinu.

Plynovod Nord Stream 2 je celoeurópskym projektom, tvrdí Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas spoločnej tlačovej konferencie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom (nie je na snímke) po ich stretnutí v Kremli. Foto: TASR/AP

Nemecko cíti svoju zodpovednosť za otázky spojené s tranzitom ruského zemného plynu cez územie Ukrajiny aj po roku 2024, keď sa končí platnosť ukrajinsko-ruskej zmluvy. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to povedala v piatok (20. 8.) po rokovaní so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, informovala agentúra TASS.

Podľa Merkelovej je potrebné hovoriť o tom, že tranzit plynu cez Ukrajinu „môže a musí pokračovať“, a to aj po tom, ako sa dokončí plynovod Nord Stream 2. Kancelárka totiž zdôraznila, že tento plynovod nie je iba „rusko-nemeckým projektom“, ale celoeurópskym.

Podľa ruského prezidenta je Rusko pripravené pokračovať s tranzitom svojho plynu cez Ukrajinu aj po uplynutí platnosti zmluvy.

„Chcem ešte raz verejne povedať a zdôrazniť, že sme pripravení prepravovať plyn cez územie Ukrajiny aj po roku 2024. Avšak musíme poznať lehotu (zmluvy) a objem, a na to potrebujeme dostať od našich európskych partnerov odpoveď: Koľko (plynu) sú pripravení od nás kúpiť?“ uviedol Putin.

Konflikt na Ukrajine

Merkelová a Putin hovorili tiež o konflikte medzi Kyjevom a proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Podľa nemeckej kancelárky, ktorá v nedeľu (22. 8.) navštívi aj Kyjev, je dôležité pokračovať v mierových rozhovoroch, a to aj v prípade, ak sa „pokrok nedostaví tak rýchlo, ako by sme dúfali“.

Putin má však podľa vlastných slov dojem, že „vláda Ukrajiny odmieta mierové riešenie“ konfliktu. Preto poprosil kancelárku, aby počas nadchádzajúcej návštevy Ukrajiny uplatnila svoj vplyv a dohovorila ukrajinskej strane, aby dodržiavala „záväzky“, ktoré v minulosti prevzala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet