Na hlavný obsah

Po útoku povstalcov na vojenskú základňu v Jemene zahynulo najmenej 30 vojakov

Jemenskú vládu podporuje arabská koalícia vedená Saudskou Arábiou.

Po útoku povstalcov na vojenskú základňu v Jemene zahynulo najmenej 30 vojakov
Na ilustračnej snímke stúpa dym po bombovom útoku. Foto: TASR/AP

Útok šiitských povstalcov na základňu arabskej koalície na juhu Jemenu v nedeľu (29. 8.) neprežilo 30 vojakov, ďalších 60 sa zranilo. S odvolaním sa na miestne zdroje o tom informovala agentúra Reuters. Podľa nej sú obete vojaci, ktorí patria k arabskej koalícii, ktorá pod velením Saudskej Arábie proti šiitom v Jemene bojuje.

Napadnutá letecká základňa Al-Anad leží v provincii Láhidž na juhozápade Jemenu a patrí k dôležitým vojenským stanovištiam arabskej koalície.

Agentúra AP uviedla, že šiiti na útok použili raketu a bezpilotné lietadlo s výbušninami a že na mieste sa ozvali tri explózie. Raketa podľa AP dopadla na výcvikový priestor, kde bolo v tom čase niekoľko desiatok vojakov. Šiiti na túto základňu zaútočili aj v roku 2019 a zabili tam vtedy šesť vojakov.

Jemen je od roku 2014 dejiskom občianskej vojny. Šiiti, ktorých podporuje Irán, začali obsadzovať územie a dodnes majú pod kontrolou sever aj hlavné mesto Saná, takže jemenská vláda sa musela presunúť na juh. O rok neskôr do bojov zasiahla arabská koalícia, ktorá bojuje na strane jemenskej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet