Na hlavný obsah

Po zemetrasení na Haiti hlásia už viac ako tisíc mŕtvych

Viacerí sú nezvestní či pod sutinami.

Po zemetrasení na Haiti hlásia už viac ako tisíc mŕtvych
Následky zemetrasenia na Haiti. Foto: SITA/AP

Na Haiti naďalej rýchlo rástla bilancia mŕtvych po sobotnom (14. 8.) zemetrasení o sile 7,2 stupňa, ktoré zasiahlo predovšetkým juh chudobnej karibskej krajiny. Miestna civilná obrana v nedeľu (15. 8.) popoludní oznámila, že počet mŕtvych narástol na 1 297, zatiaľ čo sa zranilo viac ako 5 700 ľudí. Informujú o tom svetové tlačové agentúry.

Civilná obrana vo vyjadrení dodáva, že „mnohí ľudia sú stále nezvestní a mnohí ďalší sú pod sutinami“. Nemocnice v súvislosti so zemetrasením prijali údajne asi 3 200 pacientov.

Najhoršie zasiahnutý bol juhozápad Haiti, kde sa podľa Červeného kríža zrútili domy, mosty i kostoly v čase konania ranných omší. Zemetrasenie v sobotu udrelo okolo 8.30 h miestneho času (14.30 h SELČ), pričom ohnisko bolo v hĺbke asi desiatich kilometrov a epicentrum blízko mesta Les Cayes, asi 150 kilometrov západne od metropoly Port-au-Prince.

V troch ťažko postihnutých regiónoch zničilo okolo 13 500 domov, cituje z nedeľňajšieho komuniké civilnej obrany Reuters. Na ďalších 13 785 stavbách zanechalo zemetrasenie podľa úradov škody.

Premiér Ariel Henry už v sobotu vyhlásil stav núdze a štáty z regiónu na Haiti začali posielať humanitárnu pomoc – okrem potravín tiež lieky či zdravotnícky materiál.

Na juhu Haiti medzitým pokračujú záchranné práce, pričom podľa AFP obyvatelia a krízové zložky s obmedzenými prostriedkami robia, čo môžu.

Situáciu môže ďalej skomplikovať tropická búrka Grace, ktorá v nedeľu priniesla silný dážď do Portorika a podľa aktuálnej predpovede v noci na utorok zasiahne Haiti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet