Na hlavný obsah

Počas najbližších nocí bude ideálny čas pozorovať meteorický roj

Na pozorovanie si ale treba nájsť dosť tmavé miesto.

Počas najbližších nocí bude ideálny čas pozorovať meteorický roj
Fotografia “Perzeus a stratené meteory” od fotografov Tomáša Slovinského a Petra Horálku. Foto: RTVS

V prípade nesplnených prianí je teraz ten správny čas zdvihnúť hlavu hore. Práve v týchto dňoch je totiž možné aj voľným okom pozorovať na oblohe jav pripomínajúci padajúce hviezdy. Každoročne sa opakujúci meteorický roj Perzeíd vyvrcholí v strede tohto týždňa. Pri dobrých podmienkach bude možné podľa astronómov zbadať desiatky meteorov.

Perzeidy je pravidelne možné pozorovať v auguste, keď sa ich dráha stretáva s obežnou dráhou Zeme. Ide o malé čiastočky, piesok a úlomky z kométy Swift Tuttle, ktoré zhoria v zemskej atmosfére.

„Tento rok to vyjde, že už okolo 23.00 h, pol dvanástej v noci 12. augusta by mali byť dobré podmienky. Navyše, tento rok vychádza dobre aj to, že nebude príliš viditeľný mesiac. To znamená, že nebude taká osvetlená nočná obloha, takže bude sa dať pekne pozorovať tieto meteory. Mohlo by to byť 50 až 100 meteorov za hodinu,“ myslí si astrofizyk z Univerzity Komenského v Bratislave Pavol Matlovič.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

„Je to roj, ktorý pripomína tzv. padajúce hviezdy. Hovorí sa mu takisto aj slzy sv. Vavrinca. Miesto odkiaľ tie padajúce hviezdy ako keby vyletujú sa nachádza v súhvezdí Perzea,“ uviedol Marek Husárik z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied Marek Husárik.

Perzeidy patria k najrýchlejším meteorickým rojom. Vedcom prinášajú unikátne informácie – napríklad o chemickom zložení kométy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko