Na hlavný obsah

Počet oranžových okresov stále rastie, od pondelka ich bude už 14

Pohoršili si štyri nové okresy.

Od pondelka 30. augusta bude v rámci covidového automatu 14 slovenských okresov vo fáze ostražitosti, a teda v oranžovej farbe. Zelených (monitoring) bude 65 okresov. Nové rozdelenie okresov schválila v stredu (25. 8.) vláda.

Oproti minulému týždňu si do zelenej farby polepšili okresy Spišská Nová Ves a Stropkov. Naopak, do horšej situácie sa dostali štyri nové okresy – Bardejov, Košice-okolie, Nové Zámky a Žiar nad Hronom.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravila Iveta Gombošová:

Aktuálna situácia

Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík v rovnaký deň informoval, že na Slovensku pokračuje mierny rast pozitívnych prípadov (denne zhruba sto). Tempo rastu nových prípadov je podľa neho relatívne mierne a pomerne stabilné.

"Do veľkej miery sa kopíruje trend z minulého roka, čo sa týka počtu prípadov aj hospitalizovaných pacientov," poukázal s tým, že oproti roku 2020 je krajina asi dva týždne popredu. Spresnil, že spomedzi nových prípadov bolo 78 % medzi nezaočkovanými.

Tempo očkovania sa ustálilo. Denne sa podá približne 4 000 prvých dávok a regionálne rozdiely sú v rámci vakcinácie podľa Mišíka relatívne veľké. Okresy Trnava, Galanta či Komárno sa však blížia k hranici 65 % zaočkovaných vo vekovej skupine nad 50 rokov.

Predpokladá, že v septembri sa pri intenzívnejšom nástupe tretej vlny môže zvýšiť záujem o očkovanie, ako tomu bolo aj v južanských krajinách USA počas júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko