Na hlavný obsah

Počty evakuovaných z Kábulu zaostávajú za možnosťami letectva USA, píše AP

Nie je jasné, koľko ľudí ešte ostáva evakuovať.

Počty evakuovaných z Kábulu zaostávajú za možnosťami letectva USA, píše AP
Evakuácia obyvateľov Afganistanu príslušníkmi americkej armády. Foto: SITA/AP

Spojeným štátom sa vo štvrtok (19. 8.) podarilo evakuovať z Kábulu 3 000 ľudí, uviedol v piatok (20. 8.) Biely dom. Celkovo sa Spojeným štátom podarilo od 14. augusta odviezť z kábulského letiska 9 000 ľudí. Počty ale zaostávajú za prepravnými možnosťami amerického letectva. Na letisku chýbajú totiž ľudia vhodní na evakuáciu, uviedla agentúra AP.

Podľa hovorcu amerického ministerstva obrany Johna Kirbyho môže americké letectvo odviezť z Kábulu 5 000 až 9 000 ľudí denne, prekážkou je už spomenutý dôvod. Hovorca rezortu zahraničia Ned Price uviedol, že vo štvrtok preverili 6 000 ľudí, ktorí čakajú na odchod z Kábulu.

Prístup k letisku sťažujú okrem iného kontrolné miesta, ktoré zriadilo radikálne hnutie Taliban v okolí letiska a chaos pri letisku, kam sa snažia dostať stovky Afgancov, ktorí ale nemajú doklady na vycestovanie z krajiny.

Americké letectvo vo štvrtok uskutočnilo z Kábulu 16 letov, evakuovalo zhruba 350 amerických občanov. Zvyšok evakuovaných predstavovali rodinní príslušníci Američanov, Afganci, ktorí spolupracovali s USA a tiež obyvatelia zo skupín, ktoré sú mimoriadne ohrozené násilím zo strany Talibanu.

Podľa agentúry AP nie je jasné, koľko ľudí je ešte potrebné evakuovať. Podľa skorších odhadov ministerstva zahraničia bolo v krajine až 15 000 Američanov a ich rodinných príslušníkov. Niektorí z nich ale odišli z krajiny po vlastnej osi.

Nie je isté ani to, či sa súčasným tempom podarí do 31. augusta odviezť z Afganistanu všetkých amerických občanov a Afgancov, ktorým chcú americké úrady umožniť vysťahovanie. Do konca augusta by mali americkí vojaci opustiť krajinu.

Americký prezident Joe Biden v stredu (18. 8.) vyhlásil, že USA nezabudnú na žiadneho svojho občana, a to aj za cenu, že americkí vojaci zostanú v Kábule aj po 31. auguste.

Podľa agentúry AP sa tiež posilnil americký vojenský kontingent, ktorý pôsobí v afganskom hlavnom meste. Na letisku je v súčasnosti vyše 5 000 vojakov, Biden schválil vyslanie až 6 000 príslušníkov armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet