Na hlavný obsah

Počty nových prípadov koronavírusu v Austrálii stúpajú aj napriek lockdownu

Krajina bojuje s variantom delta.

Počty nových prípadov koronavírusu v Austrálii stúpajú aj napriek lockdownu
Ľudia v Sydney čakajúci na očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Austrálsky štát Nový Južný Wales v stredu (25. 8.) oznámil 919 nových prípadov infekcie koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie. Informuje o tom agentúra AP.

Doterajšie denné maximum infikovaných v najľudnatejšom austrálskom štáte bolo v nedeľu (22. 8.) 830 prípadov, napísala AP. Minister zdravotníctva štátu Brad Hazzard uviedol, že zdravotnícky systém je pod tlakom, ale situáciu zvláda.

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží celkovo 113 infikovaných, z ktorých 98 nie je zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19, priblížila agentúra Reuters. „To zdôrazňuje skutočnosť, že očkovanie je kľúčové. Potrebujeme zvýšiť zaočkovanosť,“ vyhlásila námestníčka ministra zdravotníctva Kerry Chantová.

Podľa agentúry Reuters prípadov nákazy v Novom Južnom Walese stále pribúda, hoci je štát už dva mesiace v lockdowne. V celej Austrálii sa karanténne opatrenia týkajú viac ako polovice obyvateľov. V štáte Viktória, ktorý je druhým najľudnatejším v krajine, v stredu úrady oznámili 45 prípadov nakazených, o päť menej ako v utorok (24. 8.).

Austrálii sa pôvodne darilo držať šírenie vírusu pod kontrolou. Teraz sa však potýka s variantom delta a lesk z jej počiatočného úspechu začierňuje pomalá očkovacia kampaň, uviedla už skôr agentúra Reuters. Zdravotníci v krajine doteraz plne zaočkovali okolo 31 percent obyvateľov starších ako 16 rokov, okolo 54 percent Austrálčanov má aspoň jednu dávku preparátu.

Napriek poslednému epidemickému vývoju zostávajú celkové počty infikovaných v Austrálii relatívne nízke. Od začiatku pandémie krajina s viac ako 25 miliónmi obyvateľov zaznamenala vyše 46 600 infekcií a 986 úmrtí v súvislosti s covidom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet