Na hlavný obsah

Podhájska môže opäť otvoriť, najskôr ale musí splniť niekoľko podmienok

Kedy sa to podarí, starosta Podhájskej zatiaľ nevie.

Podhájska môže opäť otvoriť, najskôr ale musí splniť niekoľko podmienok
Na ilustračnej snímke návštevníci kúpaliska v Podhájskej počas zimnej sezóny v roku 2006. Foto: TASR

Vedenie kúpaliska v Podhájskej, ktoré je majetkom obce, dostalo sedem podmienok na opätovné úplné otvorenie. Najväčšou výzvou je podľa starostu Podhájskej Romana Ivana vypúšťanie termálnej vody z kúpaliskových bazénov. Doteraz ju vypúšťali do miestneho potoka Lyska, ktorý takto vážne poškodili.

Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) je pre ďalšie fungovanie kúpaliska najdôležitejšie „zosúladiť prax so zákonom“. To znamená, že v Podhájskej musia postupovať podľa zákona pri odbere, používaní aj vypúšťaní vody, čo sa doteraz nedialo.

„Vítam iniciatívu pána ministra a v každom prípade je aj v našom záujme, že chceme odoberať vodu a fungovať zákonným spôsobom,“ dodal starosta Ivan. O možných riešeniach spolu hovorili na pôde envirorezortu. „My sme už svoju prácu urobili. Komisia určila sedem bodov, ako starosta povedal, niektoré už splnili a niektoré splnia v krátkom čase,“ povedal po stretnutí minister a dodal, že podobných stretnutí bude musieť byť ešte niekoľko.

Vyriešil sa už napríklad problém pri odbere vody, kde obec zabezpečila merania prítokov. Tie ešte musí potvrdiť Slovenská inšpekcia životného prostredia. „Keď ich potvrdí, tak tento problém bude vyriešený,“ uviedol Budaj.

Policajné vyšetrovanie v súvislosti s dianím na kúpalisku sa blíži ku koncu. Vo veci boli ukončené výsluchy svedkov a vyšetrovateľ čoskoro podá celú vec na súd, skonštatoval minister s tým, že vyšetrovanie odhalilo trestnú činnosť.

O rádioaktivite vody dlhé roky neinformovali

Ďalším problémom obľúbeného kúpaliska v okrese Nové Zámky je zistenie o rádioaktivite vody. Prirodzená rádioaktivita je podľa ministra v množstve geotermálnych vôd. „Na ňu sa reaguje obmedzením dĺžky pobytu. Treba na ňu reagovať aj informovaním kúpajúcich sa o zložení vody,“ poznamenal minister. Takáto voda sa tiež nesmie piť.

Pozrite si viac v reportáži RTVS, ktorú pripravila Lucia Hamran Kollárová:

Informácia o rádioaktivite vody však doteraz chýbala a poukázali na ňu až policajné analýzy. Chýbala dokonca aj v záverečnej správe, ktorú posudzovala komisia envirorezortu. Minister to označil ako zamlčiavanie a utajovanie.

„Priamo na ministerstve došlo k falšovaniu výsledkov záverečnej správy a to bol dôvod, prečo tá komisia musela prerušiť svoju činnosť a bola vecou vyšetrovania,“ dodal Budaj s tým, že tieto údaje dlhodobo utajovali predchodcovia súčasného starostu.

Chýbajú normy na rádioaktivitu geotermálnej vody

Normy, ktoré by určili pravidlá pre rádioaktivitu geotermálnych vôd na Slovensku chýbajú, Budaj sa preto obrátil na ministerstvo zdravotníctva, pod ktoré táto problematika spadá.

To by malo určiť, aké hodnoty rádioaktivity môže dosahovať geotermálna voda využívaná na kúpaliskách, zároveň by malo stanoviť aj maximálnu dĺžku pobytu v tejto vode.

„Geotermálne vody mávajú špecifické rádioaktívne prvky, a preto všade (vo svete, pozn. red.) hygienici určujú dĺžku pobytu v týchto vodách. Malo by to byť všeobecné, nielen špecificky pre Podhájsku,“ doplnil šéf envirorezortu. Na tento druh vôd sa aktuálne jasne nevzťahuje žiadna vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), Slovensko má vydanú iba vyhlášku pre povrchové vody.

Najväčším problémom ostáva vypúšťanie

Za najväčší problém ale považuje ministerstvo aj vedenie kúpaliska otázku vypúšťania bazénovej vody. Tá je príliš slaná, mierne rádioaktívna, je v nej bazénová chémia a vzhľadom k životnému prostrediu je aj príliš horúca.

Podhájska preto teraz preskúma niekoľko alternatív, ako vodu očisťovať, odsoľovať a ochladzovať. Možnosťou je aj využívanie vody z bazénov na výrobu elektrickej energie alebo na vykurovanie v obci, s čím je ministerstvo pripravené obci pomôcť.

Kým obec tento problém nevyrieši, nebude môcť používať geotermálnu vodu v bazénoch a naďalej tak budú môcť byť napustené iba bazény, v ktorých ju nevyužíva. „Časovo si to netrúfam odhadnúť, lebo nie som v tejto veci odborníkom,“ dodal starosta Podhájskej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko