Na hlavný obsah

Podľa OSN by mali školy zostať otvorené, ale tiež dbať na protipandemické opatrenia

Zatvárať ich ako posledné a otvárať ako prvé, tvrdí OSN.

Všetky školy by mali zostať otvorené a prijať také opatrenia, aby v nich hrozilo čo najmenšie riziko nákazy koronavíárusom, uviedli v pondelok (30. 8.) európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Detský fond OSN (UNICEF) pre Európu a Strednú Áziu. Varujú pred vysoko nákazlivým variantom delta a vyzývajú na ochranu fyzického i duševného zdravia detí, najmä tých najzraniteľnejších.

„Pandémia spôsobila najkatastrofálnejšie narušenie vzdelávania v histórii. Je preto nevyhnutné, aby fyzická výučba v triedach pokračovala bez prerušenia v celom európskom regióne. Má to zásadný význam pre vzdelávanie detí, ich duševné zdravie a sociálne zručnosti,“ uviedol regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

Organizácia WHO odporučila zaradiť učiteľov a ostatných zamestnancov škôl medzi kľúčových pracovníkov, aby mali prednostné právo na očkovanie proti koronavírusu. Rovnako by mali dostať vakcínu deti staršie ako 12 rokov so zdravotnými ťažkosťami, ktoré zvyšujú predpoklad závažného priebehu ochorenia.

Školy sú rizikové

Školy by podľa zverejnenej správy oboch organizácií mali patriť k inštitúciám, ktoré sa uzavrú ako posledné a otvoria ako prvé. Deti by malo čakať očkovanie a školám takisto odporučili vetrať triedy. Ak to je možné, v jednotlivých triedach by mali deti dodržovať rozostupy a pracovať v menších skupinkách.

Šírenie nákazy je častejšie v rámci komunít. Školy sú preto jedným z miest, kde by k takémuto šíreniu mohlo dochádzať s najväčšou pravdepodobnosťou, uvádza správa. Najlepším riešením je podľa Klugeho očkovanie.

Nesmie sa pritom zabúdať ani na chudobnejšie krajiny, s ktorými sa treba podeliť o dostupné vakcíny, dodal.

„Očkovanie je našou najlepšou obrannou líniou proti vírusu, a aby sa pandémia skončila, musíme ho vo všetkých krajinách rýchlo a rovnomerne rozšíriť, čo zahŕňa aj podporu výroby vakcín a ich zdieľanie, aby sme ochránili tých najzraniteľnejších. Musíme tiež naďalej dodržiavať opatrenia v oblasti verejného zdravia, o ktorých účinnosti vieme. Teda testovanie, sekvenovanie, trasovanie, izolácia a karanténa,“ uviedol Kluge.

Deti sú „tichými obeťami pandémie“, je presvedčený riaditeľ európskej pobočky UNICEF Philippe Cori. Školy podľa neho nie sú len miestom, kam sa chodí pre informácie, ale tiež bezpečným prístavom pre deti, ktoré doma zažívajú násilie. Pandémia ich ťažkosti zhoršila. Je preto dôležité, aby sa deti v čo najširšej miere a čo najrýchlejšie opäť vrátili do škôl, povedal Cori.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet