Na hlavný obsah

Politická kríza v Tunisku naďalej trvá

Prezident Kaís Saíd drží moc s pomocou armády.

Tunisko sa naďalej zmieta v najhoršej politickej kríze za uplynulých desať rokov. Jediná funkčná demokracia v arabskom svete má stále paralyzovaný parlament. Ku kontroverznému kroku pristúpil prezident Kaís Saíd pred mesiacom. Teraz platnosť rozhodnutia predĺžil na neurčito.

Tunisko bolo úspešným príbehom arabskej jari. Desať rokov po zvrhnutí diktatúry má však od úspešného príbehu, rovnako ako od jari, ďaleko. Namiesto rozkvetu je na bode mrazu.

Parlament je odstavený, vláda zosadená a moc drží prezident s podporou armády. Analytička Tereza Jermanová z Asociácie pre medzinárodné otázky však upozorňuje, že kroky Kaísa Saída treba vnímať na pozadí dlhodobej krízy v Tunisku.

„Tá nesúvisí nevyhnutne s odmietnutím demokracie, ako sa jeho krok často prezentuje, ale s rozšíreným pocitom medzi obyvateľmi, že demokracia nie je úplná, pokiaľ sa za takmer 10 rokov jej fungovania nepodarilo zlepšiť problémy, pre ktoré došlo pred 10 rokmi k revolúcii,“ uviedla pre Radiožurnál na Rádiu Slovensko analytička.

Medzi Tunisanmi stúpajú únava a frustrácia

„Roky čakáme na zlepšenie životov. Ľudia sú už extrémne unavení. Pracujem na trhu a vidím, ako ľudia trpia. Pozerajú sa na tovar a nekupujú ho. Zdraželo všetko, voda, múka, cukor,“ opísal pocity Tunisanov trhovník z metropoly Tunis.

Kúpna sila Tunisanov padá rovnako ako ich životná úroveň. Stúpajú však korupcia a nezamestnanosť.

„V tomto kontexte majú Tunisania i Tunisanky pocit, že parlament a politické elity s týmito problémami nevedia či nechcú nič robiť. Tuniský parlament je veľmi rozdrobený a neakcieschopný. A preto tam, navzdory prianiam voličov, vznikajú široké koalície protichodných subjektov,“ pripomína Jermanová.

Prezident z problémov rovnako obviňuje politické elity. Vyčíta im neschopnosť prijať rázne opatrenia. On sám má pre svoju ráznosť prezývku robocop, podľa filmového hrdinu, policajta, ktorý sa premieňa na robota bojujúceho so zločinom.

Tereza Jermanová dodáva: „V roku 2019 bol zvolený 70% podporou, najmä medzi mladými ľuďmi. Volajú už roky po politickej zmene, druhej revolúcii a teraz sa zdá, že ju prezident začal.“

V najbližších hodinách sa očkáva prezidentov prejav k národu

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet