Na hlavný obsah

Poľská oštepárka sa vzdala medaily z olympiády. Venovala ju do aukcie

Mala na to ušľachtilý dôvod.

Poľská oštepárka sa vzdala medaily z olympiády.  Venovala ju do aukcie
Poľská oštepárka Maria Andrejczyková so striebornou medailou. Foto: SITA/AP

Poľská oštepárka Maria Andrejczyková sa iba pár dní po skončení olympijských hier v japonskom Tokiu rozhodla venovať svoju striebornú medailu do dražby.

Dvadsťapäťročná športovkyňa sa nedostala do finančných problémov, takouto formou sa však pokúsila získať financie na dobročinné účely – pre rodinu chlapčeka Milosza Malysu, ktorý potrebuje operáciu chorého srdca v USA.

V minulosti porazila rakovinu

Rodičia dieťaťa počas minulého týždňa na sociálnych sieťach informovali, že bez zákroku ich syn dlho neprežije. A oštepárka sa rozhodla konať. Sama totiž v minulosti úspešne bojovala s rakovinou kostí a pred úspešnou olympiádou tiež mala zranené rameno.

„Rozhodla som sa vydražiť svoju medailu, aby som chlapčekovi pomohla. Viem totiž, aké je to bojovať s nepriazňou osudu a bolesťou,“ uviedla Andrejczyková.

Peniaze získala, medailu si môže ponechať

Celá akcia napokon dopadla na výbornú. Vedenie poľského obchodného reťazca Žabka za striebornú olympijskú medailu zaplatilo 200 000 zlotých (približne 43 000 eur) a rozhodlo sa, že športovkyňa si cenný kov môže ponechať.

„Dojalo nás krásne a mimoriadne ušľachtilé gesto našej olympioničky,“ uviedli predstavitelia reťazca. Na pomoc spomenutému chlapčekovi športoví fanúšikovia vyzbierali ďalších 300-tisíc zlotých (cca 65-tisíc eur).

Ešte pred ukončením aukcie zareagovali aj predstavitelia samosprávy v Andrejczykovej bydlisku, ktorí chceli prajnej športovkyni spraviť repliku medaily. Tú si v Tokiu vybojovala výkonom 64,41 m. Lepšia od Poľky bola len zlatá Číňanka Liou Š‘-jing (66,34 m).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet