Na hlavný obsah

Poľsko čelí prílevu migrantov, vláda žiada o vyhlásenie výnimočného stavu

Kritická situácia je na hraniciach s Bieloruskom.

Poľsko čelí prílevu migrantov, vláda žiada o vyhlásenie výnimočného stavu
Poľskí policajti na hranici s Bieloruskom. Foto: ČTK/PAP/Artur Reszko

Poľská vláda v utorok (31. 8.) požiadala prezidenta Andrzeja Dudu o vyhlásenie výnimočného stavu v pohraničnom pásme dvoch vojvodstiev susediacich s Bieloruskom.

Poľsko totiž čelí prílevu migrantov, ktorí prichádzajú do krajiny po nelegálnom prekročení bieloruských hraníc, uviedol premiér Mateusz Morawiecki. Výnimočný stav má podľa neho trvať 30 dní.

„Situácia na hraniciach s Bieloruskom je napätá a kritická hlavne z dôvodu, že Lukašenkov režim sa rozhodol prepraviť migrantov z Iraku do Bieloruska a vytlačiť ich do Poľska, Litvy a do Lotyšska, aby destabilizoval naše krajiny,“ povedal Morawiecki podľa televízie TVN 24. Výnimočný stav má podľa neho pomôcť zabezpečiť hranice a podobné opatrenia už zaviedli Litva a Lotyšsko.

Núdzový stav bude platiť len na hranici

Minister vnútra Mariusz Kamiński na tlačovej konferencii uviedol, že núdzový stav bude zavedený okamžite po tom, ako prezident podpíše príslušné nariadenie. Týkať by sa mal len úzkeho pásma bezprostredne pri hraniciach s Bieloruskom a nemal by sa dotknúť poľských občanov.

Pri hraniciach však nebude možné organizovať demonštrácie, protesty, happeningy, výlety a podobne, dodal v narážke akcie, ktoré na podporu migrantov organizovali mimovládne organizácie na ochranu ľudských práv.

„Ak by sme uvoľnili hranice, budeme mať státisíce utečencov v Európskej únii,“ vyhlásil. Migranti, ktorí v súčasnosti uviazli medzi bieloruskými a poľskými hranicami, podľa neho netrpia hladom, pretože dostávajú jedlo od bieloruských služieb, a môžu slobodne odísť. „Nemôžeme robiť ústupky. Ak ich vpustíme, budeme ich mať všade,“ vyhlásil.

Vilnius, Riga a Varšava obviňujú Minsk, že používa migrantov ako zbraň v nevyhlásenej „hybridnej vojne“, ktorú vedie ako odvetu za západné sankcie prijaté v reakcii na sfalšovanie bieloruských prezidentských volieb z vlaňajšieho augusta a porušovanie ľudských práv pri potláčaní protestov, ktoré mali prinútiť Lukašenka k odstúpeniu.

„Nie Je to ľahké rozhodnutie. Pravdepodobne je to prvý výnimočný stav v slobodnom Poľsku,“ pripustil Kamiński v narážke na historickú okolnosť, že v 80. rokoch minulého storočia komunistický režim vyhlásil výnimočný stav, aby potlačil nezávislé odbory Solidarity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet