Na hlavný obsah

Poľsko chce pomôcť s evakuáciou, do Kábulu vyšle stovku vojakov

Sily sa tam majú zdržať do polovice septembra.

Poľsko chce pomôcť s evakuáciou, do Kábulu vyšle stovku vojakov
Na ilustračnej snímke poľský prezident Andrzej Duda. Foto: SITA/AP

Poľský prezident Andrzej Duda v stredu (18. 8.) večer schválil vyslanie 100 poľských vojakov do Afganistanu, ktorí budú do 16. septembra v spolupráci so spojencami pomáhať pri evakuácii poľských i zahraničných občanov z Kábulu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

V stredu večer podľa poľského ministra obrany Mariusza Blaszczaka pristálo na letisku vo Varšave prvé evakuačné lietadlo. Stroj poľskej armády Hercules C-17 prepravil podľa agentúry PAP 76 Poliakov a ich afganských spolupracovníkov z Kábulu do Uzbekistanu. Odtiaľ do Poľska odleteli lietadlom poľskej leteckej spoločnosti LOT Polish Airlines.

Druhý poľský evakuačný let z Kábulu pristál vo Varšave vo štvrtok (19. 8.) okolo desiatej dopoludnia, uviedla PAP.

Poľské ozbrojené sily od utorka evakuujú z Kábulu Poliakov a Afgancov, ktorí predtým spolupracovali s poľskou vojenskou alebo diplomatickou misiou alebo inak pomáhali západným krajinám. Evakuované osoby budú musieť po príchode do Varšavy podstúpiť karanténu, pripomína AP.

Evakuovali aj Česi

Evakuačné lety z Afganistanu do strednej Európy organizovala aj Česká republika. Armáda v predošlých dňoch v troch letoch evakuovala takmer 200 ľudí, ďalšie lety do Kábulu však na pláne nie sú. Podľa spolku Vlčie maky sa však z Kábulu potrebuje dostať stále okolo 20 ľudí. Český minister vnútra Jan Hamáček však tvrdí, že k ich transportu je možné použiť evakuačné lietadlá spojencov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet