Na hlavný obsah

Európski ministri rokovali o situácii s migrantmi, vinia Lukašenka

Problémy hlási Poško či Litva.

Európski ministri rokovali o situácii s migrantmi, vinia Lukašenka
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nápor migrantov na európske hranice s Bieloruskom nateraz ustal. O situácii v Lotyšsku, Litve a Poľsku mimoriadne rokovali európski ministri vnútra. Z nárastu množstva migrantov na východných hraniciach obviňujú režim prezidenta Lukašenka. Brusel poskytne na ochranu hraníc ďalšie peniaze aj ľudí.

„Prezident Lukašenko využíva hybridným spôsobom utečencov, napríklad z Iraku, na podkopanie bezpečnosti. Toto dôrazne odsudzujeme. Tento spôsob konfrontácie, ktorú používa Bielorusko, je útokom na nás všetkých v Európskej únii, nie len na jednu krajinu,“ povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravil Martin Hílek:

Poľsko pre prílev migrantov vyslalo na hranice stovky vojakov

Poľsko vyslalo na svoje hranice s Bieloruskom stovky vojakov, ktorí majú príslušníkom pohraničnej stráže pomôcť zvládať prílev migrantov prichádzajúcich spoza schengenských hraníc. S odvolaním sa na poľské ministerstvo obrany o tom v stredu (18 . 8) informovala agentúra AP.

Podľa poľského ministra obrany Mariusza Blaszczaka je do tejto operácie zapojených vyše 900 vojakov. Ako uvádza AP, väčšina migrantov, ktorí sa pokúšajú prekročiť poľské hranice, pochádza z Iránu.

Námestník poľského ministra vnútra Paweł Szefernaker v utorok večer na twitteri informoval, že pohraničnú stráž na hraniciach s Bieloruskom už týždeň podporuje 1 000 vojakov poľskej armády.

Poľsko podobne ako Litva a ďalšie pobaltské krajiny tvrdí, že bieloruský autoritatívny prezident Alexandr Lukašenko zámerne podporuje nelegálnu migráciu do EÚ. Tieto krajiny Lukašenka obviňujú, že migrantov používa ako „nástroj hybridnej vojny“. Z jeho strany ide podľa nich o odvetu za sankcie EÚ uvalené na Minsk a za ich podporu bieloruskej opozície.

Litva bola prvou krajinou, ktorá evidovala zvýšený počet migrantov pokúšajúcich dostať sa na jej územie. O rovnakom probléme nedávno informovalo aj Poľsko, pripomína AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet