Na hlavný obsah

Poľsko sa sporí s Izraelom, veľvyslanec zostáva vo vlasti

Dôvodom sporu je poľský zákon o reštitúciách.

Poľsko sa sporí s Izraelom, veľvyslanec zostáva vo vlasti
Na archívnej snímke ľudia s izraelskými vlajkami pri pietnej spomienke na obete holokaustu v Osvienčime. Foto: TASR/AP

Poľská vláda v pondelok (16. 8.) oznámila, že poľský veľvyslanec v Izraeli zostane až do odvolania vo vlasti, informovala agentúra AP. Poľský prezident Andrzej Duda počas víkendu podpísal o reštitúciách, ktorý zhoršil vzťahy tejto krajiny s Izraelom.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že veľvyslanec v Izraeli Marek Magierowski zostane v Poľsku v reakcii na „neoprávnené konanie“ Izraela a „neprijateľné vyjadrenia“ členov izraelskej vlády.

Izraelská kritika Poľska

Izrael cez víkend rázne kritizoval zákon, ktorý poľský prezident Duda podpísal v sobotu (14. 8.), a to aj napriek nesúhlasu Izraela a Spojených štátov. Tento zákon preživším holokaustu obmedzí nárok na reštitúcie majetku skonfiškovaného bývalým komunistickým režimom.

Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid následne vedúcemu izraelskej diplomatickej misie vo Varšave prikázal, aby sa okamžite vrátil do vlasti na konzultácie. Nový izraelský veľvyslanec, ktorý mal do Varšavy ešte len odletieť, zostane podľa Lapida doma.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí takisto oznámilo, že poľskému veľvyslancovi, ktorý je v súčasnosti na dovolenke vo svojej vlasti, odporúča, aby sa do Izraela nevracal.

Duda odmieta, že by bol zákon namierený proti Židom

Duda v sobotu povedal, že záležitosť pozorne analyzoval a rozhodol sa zákon podpísať s cieľom ukončiť právnu neistotu a podvody spojené s majetkom, ktorého vlastníctvo je sporné. Prezident podľa svojich slov rázne odmieta akékoľvek tvrdenia o tom, že zákon je namierený špeciálne proti Židom, ktorí prežili holokaust.

Zákon stanovuje 30-ročný časový limit na vznesenie námietok proti konfiškáciám majetku, ktorý zhabali najmä v období komunizmu. Na jeho základe nie je možné napadnúť žiadne administratívne rozhodnutie z tohto obdobia, čo podľa AP znamená, že vlastníci, ktorým počas komunizmu skonfiškovali majetok, nemôžu byť odškodnení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet