Na hlavný obsah

Poľsko zruší disciplinárnu komoru Najvyššieho súdu, ktorá je súčasťou sporu s EÚ

Komoru chce krajina zreformovať.

Poľsko zruší disciplinárnu komoru Najvyššieho súdu, ktorá je súčasťou sporu s EÚ
Na snímke predseda strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski. Foto: TASR/AP

Šéf hlavnej poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński v sobotu (7. 8.) ohlásil, že kontroverzná disciplinárna komora Najvyššieho súdu, ktorá je súčasťou sporu Varšavy s Európskou úniou, bude zrušená.

„Zrušíme disciplinárnu komoru v podobe, v akej teraz existuje. Týmto spôsobom zmizne predmet sporu,“ povedal Kaczyński agentúre PAP. Zdôraznil, že disciplinárna komora bude zrušená, nie však pre rozhodnutie Súdneho dvora EÚ, pretože toto rozhodnutie šéf PiS neuznáva.

Presahuje podľa neho zmluvy Únie a rozširuje pôsobnosť súdov EÚ. So zrušením komory podľa neho počítajú už dávno pripravované vládne plány.

„Chceme komoru zreformovať nie pre rozhodnutie Súdneho dvora EÚ, ale jednoducho preto, že táto komora neplnila svoje povinnosti,“ povedal.

Spor vyvrcholil v júli

Súdny dvor EÚ v polovici júla nariadil Poľsku, aby okamžite prestalo uplatňovať svoje predpisy týkajúce sa spornej disciplinárnej komory Najvyššieho súdu.

Uviedol, že komora „neposkytuje všetky záruky nestrannosti a nezávislosti a najmä nie je chránená pred priamym alebo nepriamym vplyvom poľskej zákonodarnej a výkonnej moci“.

Ale poľský ústavný súd, ktorého sudca prevažne nominovala vládna koalícia, konštatoval, že rozhodnutia Súdneho dvora EÚ „nie sú v súlade“ s poľskou ústavou.

Čiastočná blokáda

Predsedníčka poľského najvyššieho súdu Malgorzata Manowská však tento týždeň čiastočne zablokovala činnosť disciplinárnej komory nariadením, že akty k disciplinárnym prípadom sudcov nebudú smerovať do disciplinárnej komory, ale priamo k nej do sekretariátu, kde ich uloží.

Manowskú za to ostro kritizoval architekt súdnej reformy, minister spravodlivosti a generálny prokurátor Zbigniew Ziobro, podľa ktorého kroky predsedníčky Najvyššieho súdu sú v rozpore s ústavou a zákonmi.

Manowská sa pre rozhodnutia súdu EÚ obrátila na prezidenta Andrzeja Dudu, aby sa zasadil o zmeny súčasných predpisov týkajúcich sa disciplinárneho režimu sudcov, aby bol efektívny a nevzbudzoval výhrady.

Disciplinárnu komoru nedávno kritizoval za nesplnené očakávania aj premiér Mateusz Morawiecki.

Poľsko má čas do 16. augusta, aby rozhodnutie súdu EÚ splnilo. Inak by Varšave mohli hroziť vysoké pokuty, pripomenul server Gazeta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet