Na hlavný obsah

Poľský ústavný súd opäť posunul rozhodovanie o prednosti práva EÚ

Podľa odborníka hrá Varšava politickú hru.

Poľský ústavný súd opäť posunul rozhodovanie o prednosti práva EÚ
Archívna snímka z protestu z roku 2015 proti zmenám na poľskom ústavnom súde. Foto: TASR/AP

Poľský ústavný súd v utorok (31. 8.) z rozhodnutia svojej predsedníčky Júlie Prilembskej opäť odročil rozhodovanie o tom, či má poľská ústava prednosť pred právom Európskej únie. Oznámila to televízia TVN 24.

Médiá varujú, že prípadný kľúčový nález o prednosti poľského práva pred právom Únie by mohol narušiť systém spoločného práva v EÚ a viesť k finančnému postihu či dokonca odchodu Poľska zo spoločenstva.

Na súd sa v tejto veci obrátil premiér Mateusz Morawiecki už na jar, po marcovom rozhodnutí Súdneho dvora EÚ k poľskej súdnej reforme. Tá je dlhodobým jablkom sváru medzi Varšavou a Bruselom. Vláda tvrdí, že reforma má viesť k väčšej efektivite súdov, jej kritici v nej vidia snahu vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) ovládnuť poľskú justíciu.

Na utorkovom rokovaní ústavný súd najskôr odmietol žiadosti ombudsmana o prerušenie pojednávania a o vylúčenie štvorice sudcov z dôvodu zaujatosti aj toho, že ich vymenovanie do funkcie spochybnil Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). ESĽP však nie je inštitúciou Európskej únie.

Ombudsman potom požiadal o vylúčenie ďalšieho sudcu z rozhodovania, ale aj o to, aby sa ústavný súd v plnom zložení oboznámil so všetkými ombudsmanovými požiadavkami. Predsedníčka potom ohlásila, že tieto návrhy musí súd prebrať a vyhlásila prestávku do 22. septembra.

Ide o politickú hru Varšavy, tvrdí odborník

Odklad v rozhodovaní okomentoval profesor Robert Grzeszczak z katedry únijného práva Varšavskej univerzity ako politickú hru, ktorú vedie Varšava s Bruselom.

„Pokladal som tento scenár za veľmi pravdepodobný, pretože je to už obyčajná politická hra, ktorá s právom nemá veľa spoločného. Premiérov návrh je v rozpore s právom Únie a ústavným právom,“ povedal profesor televízii TVN 24. Podľa expertovho názoru nie je úlohou výkonnej moci, aby sa zaujímala, či je dôležitejšie právo Únie či poľské, pretože výkonná moc je od toho, aby právo uplatňovala.

Premiérova otázka má ale „politický zmysel“ a predsedníčka ústavného súdu podľa experta postupuje tak, aby premiérovi zabezpečila argument v spore s Európskou komisiou. „Je to veľká politická hra zložená z mnohých prvkov,“ súdi Grzeszczak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet