Na hlavný obsah

Pomôžte uviaznutým migrantom, vyzýva OSN poľskú vládu

Premiér Morawiecki ich považuje za bieloruský pokus o destabilizáciu.

Pomôžte uviaznutým migrantom, vyzýva OSN poľskú vládu
Na ilustračnej snímke poľský pohraničný nápis. Foto: RTVS

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov vyzval poľskú vládu, aby poskytla pomoc migrantom, ktorí uviazli na bielorusko-poľských hraniciach. Skupina 30 ľudí sa v pohraničnej oblasti zdržiava už dva týždne. Ani jedna strana ich nechce pustiť na svoje územie.

Náporu nelegálnych migrantov z Bieloruska čelia aj ďalšie krajiny v regióne, Litva a Lotyšsko. Svoje hranice chcú chrániť plotmi.

Poľské úrady by mali podľa zástupcu OSN zabezpečiť migrantom zdravotnú, psychologickú a právnu pomoc. Vláda oznámila, že im poskytla stany, prikrývky a elektrické generátory, ktoré však bieloruská strana odmietla. Napriek tomu, Poľsko aj naďalej trvá na tom, že migrantov na svoje územie nevpustí.

„Ide o útok, keď sa náš východný sused pokúša dobre zorganizovaným spôsobom destabilizovať politickú situáciu. Založený je na prevoze predovšetkým irackých migrantov na bielorusko-poľskú hranicu. Zostávajú však na bieloruskej strane, a preto je podľa medzinárodného práva táto krajina za nich plne zodpovedná,“ tvrdí poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet