Na hlavný obsah

Poslanec Pčolinský šíri o novele volebného zákona dezinformácie, tvrdí ministerstvo vnútra

Pčolinský sa k novele vyjadril na sociálnej sieti.

Poslanec Pčolinský šíri o novele volebného zákona dezinformácie, tvrdí ministerstvo vnútra
Zľava minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a poslanec a podpredseda brannobezpečnostného výboru Peter Pčolinský (Sme rodina). Foto: TASR/ koláž RTVS

Novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva nemení pravidlá pokiaľ ide o prekážky vo výkone volebného práva. Ministerstvo vnútra to vyhlásilo v reakcii na status poslanca Petra Pčolinského (Sme rodina), ktorý v utorok (3. 8.) zverejnil na facebooku.

Pčolinský v statuse uviedol, že šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽANO) predložil návrh zákona, ktorý podľa neho umožňuje vylúčiť z volieb všetkých, ktorí nie sú zaočkovaní. Svoje vyjadrenie uzavrel slovami „Mikulec musí odstúpiť!“.

„Mrzí nás, že koaličný poslanec preferuje možnosť štyroch červených výkričníkov miesto toho, aby si najprv sám preveril všetky skutočnosti a informoval sa o obsahu pripravovanej novely zákona tak, aby verejne nešíril dezinformácie s cieľom, ktorý je už viac ako očividný,“ uviedlo ministerstvo.

Vyhlásenie ministerstva sprostredkovala riaditeľka tlačového odboru Barbara Túrosová.

Rezort vysvetlil, že z prekážok ustanovených v § 4 zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktoré boli zavedené v roku 1989, zostala už iba prekážka, ktorá má za cieľ ochranu verejného zdravia.

„V súvislosti s pandemickou situáciou však v zákone absentoval administratívny postup vyznačenia tejto prekážky v zozname voličov,“ dodalo ministerstvo s tým, že tento postup je predmetom novely tzv. volebného zákona.

Ako rezort doplnil, to, ktorí voliči predstavujú hrozbu pre verejné zdravie a všetkých občanov, ustanovuje osobitný predpis. Tým je zákon na ochranu verejného zdravia.

„Novela volebného zákona v žiadnom prípade nesprísňuje, ani nepoľavuje, teda žiadnym spôsobom nemení pravidlá zaužívané v Slovenskej republike viac ako 30 rokov,“ zdôraznilo ministerstvo vnútra.

Pozrite si reportáž, ktorú pre RTVS pripravila Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko