Na hlavný obsah

Chýbajú usmernenia k organizácii práce v tretej vlne, hlásia ambulancie

Druhá vlna ukázala, že pacientov treba liečiť včas, tvrdí Visolajský.

Chýbajú usmernenia k organizácii práce v tretej vlne, hlásia ambulancie
Na ilustračnej snímke ambulancia. Foto: TASR

Tretia vlna pandémie sa podľa odborníkov na Slovensku už rozbieha a vzhľadom na nízku zaočkovanosť obyvateľstva môže mať vážny priebeh. Upozorňujú, že už teraz na to treba pripraviť ambulancie.

Usmernenia ministerstva zdravotníctva pre praktických lekárov sa nemenili od marca a špecialistom chýbajú úplne.

Ambulancie nefungovali

Druhá vlna pandémie ukázala, že pacientov s covidom treba liečiť včas, vysvetľuje lekár Peter Visolajský. „Žiaľ, na slovensku bol stav, že veľa ambulancií nefungovalo, pacienti s covidom neboli ošetrovaní v ambulanciách, ale len po telefóne a priveľa pacientov, ktorí prišli do nemocníc, prišli naozaj už v pokročilom stave,“ priblížil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Ale vtedy je už liečba podstatne dlhšia, náročnejšia a so slabším efektom. Visolajský si myslí, že ambulancie by mali pacientov s covidom ošetriť vždy.

„Mali by tam byť aj zabezpečené častejšie kontroly. Ide hlavne o meranie saturácie kyslíku v krvi. Podľa toho sa dá veľmi dobre usúdiť, či pacient potrebuje príjem do nemocnice,“ vysvetlil.

Čo potrebujú vedieť lekári?

Ambulancie sú však už súkromné, preto má na ne ministerstvo slabý dosah. Môže však dávať odporúčania. „Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) má za to, že postrádame usmernenia zo strany ministerstva zdravotníctva k organizácii práce v tretej vlne. Najmä čo sa týka špecializovaných ambulancií,“ uviedla Jaroslava Orosová zo ZAP.

Lekári podľa nej potrebujú vedieť či majú ošetrovať len akútnych pacientov alebo poskytovať aj odkladnú zdravotnú starostlivosť a tiež to, ako riešiť prípady covid pozitívnych ľudí.

Dodáva, že dostatočne personálne vybavené a správne inštruované ambulancie by dokázali predísť zahlteniu nemocníc a mnohým úmrtiam nielen na covid, ale aj ochorenia neliečené pre pandémiu.

Aktuálne pokyny pre ambulantných lekárov sú na stránke ministerstva od marca. „Bolo by na mieste, aby tieto usmernenia boli aktualizované podľa terajších poznatkov ešte pred treťou vlnou,“ dodala Orosová.

Oživenie myšlienky

Rezort reagoval, že s ambulantými lekármi komunikuje denne aj o postupoch liečby. „Tieto štandardy vieme v prípade nových informácií a postupov aktualizovať,“ skonštatovala Tatiana Kmecová z komunikačného odboru.

Ak však náhle narastie počet ľudí s covidom, opäť sa môže zopakovať problém, že sa nedovolajú svojim lekárom. Mnohí z nich sú totiž sami v rizikovom veku a ambulancie počas predchádzajúcej vlny radšej zatvorili.

Podľa lekárov by sa preto štát mal opäť pokúsiť oživiť myšlienku vzniku covidových ambulancií a motivovať praktických lekárov aj špecialistov, aby sa v nich striedali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko