Na hlavný obsah

Povodne v americkom štáte Tennessee si vyžiadali už najmenej 22 obetí

Zomreli aj 7-mesačné dvojičky.

Povodne v americkom štáte Tennessee si vyžiadali už najmenej 22 obetí
Silné povodne zasiahli americký štát Tennessee. Foto: TASR/AP

Pri bleskových záplavách spôsobených rekordne prudkými dažďami v americkom štáte Tennessee zomrelo najmenej 22 ľudí, ďalšie desiatky sú nezvestné. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovali americké médiá. Na mieste pokračujú záchranné práce, voda už podľa agentúry AP ustúpila.

Centrálnu oblasť štátu na juhu USA v noci na sobotu (21. 8.) zasiahli silné dažde, ktoré miestne meteorologické služby označili za „historické“.

„V tejto časti Tennessee za šesť hodín v sobotu ráno napršalo medzi 22 až 43 centimetrami a zlé počasie vydržalo až do sobotňajšej noci,“ citovala agentúra AFP záchranné zložky. V okrese Humphreys za sobotu napršalo 43 centimetrov vody, čo je podľa americkej Národnej meteorologickej služby (NWS) o osem centimetrov viac, ako bol pre Tennessee doterajší denný rekord.

Voda zaplavila ulice, odnášala autá a ťažko poškodila budovy. Na niektorých miestach dážď prerušil dodávky elektriny a prevádzku mobilnej siete. Záplavy postihli najmä okresy Dickson, Hickman, Houston a Humphreys a mesto Waverly západne od Nashvillu.

Podľa guvernéra štátu Tennessee Billa Leeho je situácia „veľmi tragická a náročná“ v okrese Humphreys County, a to najmä v meste Waverly vzdialenom zhruba 100 kilometrov západne od Nashvillu. „Spadlo tam rekordné množstvo zrážok … čo spôsobilo ničivú povodeň, veľké straty na životoch, množstvo nezvestných ľudí … z niektorých domov ostali len základy … je to zničujúci obraz,“ uviedol Lee po tom, ako navštívil postihnutú oblasť.

Obyvatelia Tennessee mali len málo času sa na záplavy pripraviť. „Niektorí z nich to prirovnali k prílivovej vlne. Všetkých to jednoducho prekvapilo,“ uviedol starosta mesta Waverly Buddy Frazier. Denníku The Tennessean oznámil, že najmladšie obete mali sedem mesiacov. Išlo o dvojičky, ktoré voda podľa rodiny zobrala otcovi z rúk, napísala agentúra AP.

„Prišli sme o veľa ciest, ako menších cestičiek, tak aj väčších dopravných tepien. Za mojich 28 rokov je to najhoršie, čo som kedy videl,“ uviedol zástupca šerifa v okrese Humphreys Rob Edwards. Denníku The New York Times potvrdil, že pokračujú záchranné práce. Očakáva tiež, že bilancia obetí so zisťovaním rozsahu škôd ešte vzrastie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet