Na hlavný obsah

Požiar v Aténach môže znamenať problém, hasiči sa pokúsia zastaviť jeho šírenie

Budú mať na to podmienky.

Požiar v Aténach môže znamenať problém, hasiči sa pokúsia zastaviť jeho šírenie
Muž sa z mora pozerá na požiar, ktorý zachvátil Grécko. Foto: SITA/AP

Záchranári v Aténach varujú, že ak sa v sobotu (7. 8.) nepodarí dostať pod kontrolu požiare na severe mesta, bude to pre metropolu znamenať obrovský problém. V noci na sobotu ustal silný vietor, ktorý rozdúchal plamene, vďaka čomu získali hasiči čas, aby sa pokúsili šírenie ohňa zastaviť.

„Ak sa nám dnes nepodarí utlmiť požiare, budeme mať obrovský problém,“ povedal podľa agentúry DPA Vasilis Kokkalis, námestník guvernéra regiónu Attika, kde ležia aj Atény, zodpovedný za civilnú ochranu. Potvrdil tiež, že polícia zadržala troch ľudí podozrivých z podpaľačstva.

V Aténach je už niekoľko dní pre požiare silne znečistené ovzdušie, zo vzduchu sa znáša popol. Úrady vyzvali obyvateľov mesta, aby neotvárali okná a nechodili von. V piatok (6. 8.) v súvislosti s požiarmi v okolí Atén zomreli dvaja ľudia.

Pomôžu aj Slováci

Rozsiahle požiare zúria tiež na druhom najväčšom gréckom ostrove Euboia a blízko Olympie a Sparty na Peloponézskom polostrove.

V zasiahnutých oblastiach gréckym hasičom pomáhajú ich kolegovia z Ukrajiny, Rumunska a Cypru. Vrtuľníky tam poslala Francúzsko, Švajčiarsko a Chorvátsko. Na cestu do Grécka sa v sobotu vydá aj 36 hasičov z Česka s 15 vozidlami.

Grékom pomôžu v boji proti lesným požiarom aj slovenskí hasiči. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

„HaZZ po odsúhlasení ministerstvom vnútra aktuálne zhromažďuje a pripravuje techniku a príslušníkov z Modulu pozemného hasenia lesných požiarov. Modul v najbližších hodinách vyšlú na pomoc v boji s rozsiahlym lesným požiarom v Grécku,“ povedala Križanová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet