Na hlavný obsah

Požiare v Grécku: Náš koniec sa blíži, znie z ostrova Eubója. V Aténach sa situácia zlepšuje

Spod kontroly sa vymkla situácia na Peloponéze.

Požiare v Grécku: Náš koniec sa blíži, znie z ostrova Eubója. V Aténach sa situácia zlepšuje
Požiare v Grécku - záber z ostrova Eubója. Foto: SITA/AP

Z oblastí Grécka zasiahnutých ničivými lesnými požiarmi zaznieva volanie o pomoc, podľa miestnych úradov je situácia katastrofálna na severe ostrova Eubója. Naopak, naďalej sa zlepšuje na severe Atén, kde hasiči, dobrovoľníci i vojaci hasia menšie ohniská požiarov. Informuje o tom v nedeľu (8. 8.) agentúra DPA.

Atény dostali prednosť

„Sme sami, náš koniec sa blíži,“ povedal v televízii Skai Giannis Kotzias, ktorý je starostom prístavného mesta Istaia na ostrove Eubója.

Spod kontroly sa vymkla tiež situácia na Peloponézskom polostrove. Najnebezpečnejší požiar zúri južne od mesta Megalopolis v strednej časti polostrova. Ďalší požiar pri Olympie postupuje čoraz hlbšie do lesnatej kopcovitej oblasti Arkádia v strednej časti Peloponézu.

Starostovia obcí v regióne žiadajú viac lietadiel na hasenie požiarov. Vadí im, že lietadlá v uplynulých dňoch nasadili hlavne v oblasti Atén a situácia na iných miestach sa tak dostala mimo kontrolu.

DPA pripomína, že grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v uplynulých dňoch opakoval, že pri záchranných operáciách majú pred majetkom a lesmi prednosť ľudské životy.

Z domovov neostalo nič

V širšej oblasti Atén žijú štyri milióny ľudí, zatiaľ čo na Eubója asi 220 000. Teraz síce horia na druhom najväčšom gréckom ostrove hlavne lesy, ale aj tak k jeho pobrežiu priplávali ďalšie trajekty, aby odviezli ľudí, ktorým plamene odrezali cestu do bezpečia po súši.

„Cítim hnev. Stratila som domov,“ povedala jedna zo žien, keď nastúpila na trajekt v dedine Psaropuli na severe ostrova. „Je to katastrofa, naša dedina je zničená, z našich domovov, nášho majetku nezostalo nič, vôbec nič,“ uviedla tiež.

Podľa úradov bojuje s ohňom na ostrove vyše 570 hasičov, evakuovali zatiaľ viac ako 2 000 ľudí.

Príčiny či pomoc aj od Slovákov

Požiare sa v Grécku rozhoreli počas týždňa trvajúcej vlny horúčav, ktorá je najhoršia za posledných 30 rokov. Príčinu ich vzniku vyšetrujú aj miestne úrady.

V piatok (6. 8.) zatkli troch ľudí na rôznych miestach krajiny pre podozrenie, že zapálili ohne, v dvoch prípadoch úmyselne. V sobotu popoludní na predmestí Atén zatkli 47-ročný muž, ktorý zapálil dva ohne v miestnom lesíku a podpálil štyri kontajnery na odpad, informovala agentúra AP.

Gréckym hasičom pomáhajú kolegovia z iných európskych krajín či z Egypta. Na ceste do tejto juhoeurópskej krajiny je niekoľko desiatok hasičov z európskych krajín. Pomoc ponúklo aj Slovensko, ktoré pošle 75 hasičov a 30 kusov hasičskej techniky.

https://twitter.com/DeltaAchilles/status/1424029883336957952

Rovnaká situácia v Turecku

Nebývalé požiare teraz zažíva aj Turecko, kde podľa oficiálnych údajov nie je pod kontrolou šesť z nich (údaje k nedeli). Napätá je situácia v provincii Mugla na západe krajiny, kde plamene rozdúchava vietor.

V provincii Aydin sa pre poryvy vetra znovu rozhorel požiar, o ktorom sa hasiči domnievali, že už je pod kontrolou.

Podľa odborníkov oheň zničil územie s celkovou plochou asi 1 000 kilometrov štvorcových, čo zhruba zodpovedá dvojnásobku rozlohy Prahy. Agentúra DPA uviedla, že zo strany tureckej opozície zaznieva kritika postupu vlády v terajšej kríze.

V Turecku podľa nich nebolo k dispozícii jediné hasiace lietadlo – to sa zmenilo až vďaka pomoci zo zahraničia. V uplynulých dňoch polícia zatkla troch ľudí, ktorí sú podozriví, že z auta vyhodili neuhasený špak cigarety. V prímorskom meste Marmaris v provincii Mugla spôsobili požiar nedopatrením deti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet