Na hlavný obsah

Pre poškodenie kyslíkového potrubia zomrelo v ruskej nemocnici deväť covidových pacientov

Pľúca mali ešte pred incidentom poškodené na 90 %.

Pre poškodenie kyslíkového potrubia zomrelo v ruskej nemocnici deväť covidových pacientov
Na ilustračnej snímke lekár v špeciálnom ochrannom odeve vchádza do liečebnej sály. Foto: TASR/AP

Deväť pacientov s koronavírusom zomrelo v pondelok (9. 8.) v ruskej republike Severné Osetsko po tom, čo v nemocnici v metropole Vladikavkaz došlo k prasknutiu kyslíkového potrubia, uviedli miestne úrady. Informuje o tom agentúra AFP.

„Deväť pacientov s koronavírusom zomrelo v dôsledku nedostatku kyslíka,“ citovali ruské médiá vyhlásenie miestneho ministerstva zdravotníctva.

Regionálne ministerstvo zdravotníctva informovalo, že 71 % sa v čase incidentu nachádzalo na jednotke intenzívnej starostlivosti vrátane 13 pacientov na „mechanickej ventilácii“. Všetkých deväť pacientov, ktorí zomreli, bolo napojených na ventiláciu, dodalo ministerstvo.

Severoosetský prezident Sergej Menjailo uviedol, že pľúca všetkých deviatich obetí utrpeli „90-percentné poškodenie“ ešte pred prerušením prívodu kyslíka. Preto je podľa neho predčasné pripisovať ich úmrtie incidentu s poškodením potrubia.

Problém bol podľa neho „promptne objavený a eliminovaný do 30 až 40 minút“ a zvyšok pacientov bol premiestnený ku „kyslíkovým fľašiam a iným zdrojom kyslíka“. Severné Osetsko podľa neho nemá žiaden problém v zásobovaní svojich nemocníc kyslíkom, citovala agentúra AFP.

Viacero incidentov v nemocniciachI

Rusko zaznamenalo už niekoľko incidentov v nemocniciach, ktoré počas pandémie viedli k úmrtiam pacientov.

V júni prišli o život traja ľudia počas požiaru v nemocnici v meste Rjazaň juhovýchodne od Moskvy. Príčinou požiaru mala byť porucha na ventilácii. Niekoľko ľudí zahynulo aj v máji minulého roka pri požiaroch nemocníc v Moskve a Petrohrade; takisto v dôsledku pokazenej ventilácie.

S počtom 165 650 úmrtí je Rusko krajinou s najvyšším počtom obetí na COVID-19 v Európe. Zaregistrovalo tiež 6,5 milióna prípadov nákazy, čo je štvrtý najvyšší počet na svete, vyplýva z bilancie AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet