Na hlavný obsah

Pre povinnú karanténu by mal obecný úrad zaplatiť peniaze navyše

Účtovníčka nestihla zaplatiť odvody do Sociálnej poisťovne včas.

Pre povinnú karanténu by teraz mali zaplatiť peniaze navyše. Pracovníci obecného úradu vo Svrčinovci v okrese Čadca museli zostať ešte počas druhej vlny v povinnej karanténe. Účtovníčka tak nemohla zaplatiť odvody do Sociálnej poisťovne včas. Tá jej vyrubila penále.

„Jednoducho sme museli niečo porušiť. Buď karanténu, čo v žiadnom prípade absolútne nebolo prípustné, alebo nezaplatenie odvodov,“ hovorí starostka Svrčinovec Renáta Majchráková.

Za šesť dní omeškanej platby im sociálna poisťovňa vyrubila penále. A to vo výške piatich stotín percenta z dlžnej sumy za každý omeškaný deň. Pre obec to vyšlo približne 12 eur. „Niekomu sa môže zdať, že je to nevýznamná čiastka, ale ide o princíp,“ dodáva starostka.

„Nemáme možnosť toto penále nepredpísať a to ani v čase pandemickej situácie. Zákon takúto výnimku neumožňuje, nepozná situáciu kedy je účtovník alebo konateľ firmy v karanténe,“ vysvetľuje Zuzana Dvoráková, hovorkyňa Sociálnej poisťovne. Podľa odborníčky by mal štát takéto prípady riešiť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko