Na hlavný obsah

Pre putujúce slony evakuovali v Číne už vyše 150 000 ľudí

Na svoju púť sa vydali pred 17 mesiacmi, teraz mieria domov.

Pre putujúce slony evakuovali v Číne už vyše 150 000 ľudí
Čínou sa potuluje stádo slonov. Foto: TASR/AP

Čínske úrady evakuovali viac ako 150 000 ľudí, ktorí sa nachádzali pozdĺž migračnej trasy, po ktorej už mesiace putuje stádo slonov. Informuje o tom v utorok (10. 8.) stanica BBC.

Skupina chobotnáčov teraz podľa agentúry Reuters mieri na juh k prírodnej rezervácii v provincii Jün-nan, odkiaľ sa z neznámych dôvodov pred 17 mesiacmi vydala na dlhý pochod Čínou. Osudy stáda sledujú médiá po celom svete a milióny ľudí na sociálnych sieťach.

Skupina chránených zvierat na stovky kilometrov dlhej ceste prešla poľami, dedinami i mestami, skonzumovala úrodu za milióny eur a poškodila niekoľko budov. Keď sa slony blížili k ľudským obydliam, úrady dočasne premiestnili miestnych obyvateľov, aby tak predišli konfliktom, keďže ľudia sa snažili brániť svoje domy i polia.

Vlani v novembri slony doputovali k mestu Pchu-er v provincii Jün-nan, kde jedna zo samíc porodila. Stádo zostalo na mieste päť mesiacov, ale v polovici apríla sa na cestu vydalo znovu a v júni sa ocitlo pred bránami mesta Kchun-ming.

Snaha zahnať ich späť do ich prirodzeného prostredia sa sprvu nedarila, no nakoniec sa stádo vydalo na cestu domov. Ich púť monitoruje viac ako 25 000 policajtov, ktorí využívajú okrem iného aj bezpilotné lietadlá.

Slony podľa čínskych úradov prekročili rieku Jüan-ťiang a smerujú ďalej na juh. V nedeľu (8. 8.) večer sa nachádzali zhruba 200 kilometrov od rezervácie. Úrady ich putovanie správnym smerom korigujú pomocou elektrických plotov, návnad a umelo vytvorených ciest. Pôvodne 16-členné stádo teraz tvorí 14 chobotnáčov.

Podľa odborníkov nie je jasné, prečo slony opustili svoje obvyklé prostredie a vydali sa na dlhú cestu. Podľa niektorých expertov mohol stádo viesť neskúsený vodca, iní sa domnievajú, že možno vyrazili hľadať nové životné prostredie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet