Na hlavný obsah

Rakúsko od 15. augusta uzná doklad o vakcíne iba zaočkovaným oboma dávkami

Prvá dávka bude stačiť iba tým, ktorí prekonali covid.

Rakúsko od 15. augusta uzná doklad o vakcíne iba zaočkovaným oboma dávkami
Na ilustračnej snímke nemeckí policajti hliadkujú na hranici. Foto: TASR

Na vstup do Rakúska bez karantény už nebude stačiť zaočkovanie prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Preukázať sa bude treba potvrdením o zaočkovaní oboma dávkami. Zmena platí od 15. augusta. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) o tom informovalo na svojej webovej stránke.

Pre cestujúcich prichádzajúcich do Rakúska zo Španielska, Cypru a Holandska platí podmienka oboch dávok už od 3. augusta.

„Doklad o zaočkovaní bude uznaný výlučne osobám zaočkovaným aj druhou dávkou vakcíny, pričom dátum nesmie byť viac ako 270 dní dozadu,“ upozornil rezort. Nebude to teda už 22. deň po prvej dávke dvojzložkovej vakcíny.

V prípade, že sa od 15. augusta osoba cestujúca zo Slovenska, alebo z inej menej rizikovej krajiny, na hranici nepreukáže jedným zo spomínaných potvrdení, je povinná sa buď priamo na letisku alebo do 24 hodín na území Rakúska otestovať na ochorenie COVID-19. Test si každý musí vykonať na vlastné náklady.

Potvrdenia, ktorými sa osoba preukáže na hraniciach, musia byť vyhotovené v nemeckom alebo anglickom jazyku a potvrdené lekárom, resp. atestovaným zdravotníckym zariadením.

Rezort diplomacie zároveň upozorňuje, že aktuálne sa aj v Rakúsku rozširujú rôzne nebezpečnejšie mutácie koronavírusu, čo môže viesť k rôznym nepredvídateľným situáciám, napríklad dočasným uzáverám určitých regiónov.

Pre celé Rakúsko je v platnosti takzvaný semaforový monitorovací a informačný systém, ktorý zobrazuje na interaktívnej mape jednotlivé okresy, kde zelenou sú zobrazené oblasti s najmenším a červenou s najvyšším výskytom nových prípadov covidu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko