Na hlavný obsah

Pre záplavy sú v Indii na úteku alebo na strechách domov stovky tisíc ľudí

Na niektorých miestach voda vystúpila do výšky dvoch metrov.

Pre záplavy sú v Indii na úteku alebo na strechách domov stovky tisíc ľudí
Žena na streche svojho domu počas záplav v indickom štáte Ásám. Foto: ČTK/Xinhua/Xinhua

Hladiny riek v severovýchodnej Indii po výdatných dažďoch stále stúpajú a útekom na strechy domov alebo do vyšších miest sa muselo zachrániť niekoľko stotisíc ľudí.

Agentúra AFP v pondelok (30. 8.) napísala, že oblasť týždeň bičuje silný dážď, čo vyvolalo vzostup hladiny rieky Brahmaputra a ďalších veľkých tokov v indických štátoch Ásám a Bihár. V niektorých dedinách voda vystúpila do výšky dvoch metrov.

záplavy India dediny vytopené domy
Čiastočne zatopené domy v dedine Morigaon v indickom štáte Ásám.Foto: ČTK/Imago stock&people
Foto: ČTK/Imago stock&people

Rodiny sú odrezané od akejkoľvek pomoci

Odborníci prisudzujú záplavy, ktoré sú ničivejšie ako v minulosti, klimatickej zmene. V dedinách, ktoré voda odrezala od okolitého sveta, sú tisíce ľudí a podľa miestnych úradov až 400 000 občanov utieklo pred vodou do vyššie položených miest.

V Ghasbari v štáte Ásam strávila jedna rodina na streche svojho domu skoro týždeň. V podobnej situácii sú aj iné rodiny, ľuďom chýba jedlo, takže jedia len raz denne.

Santoš Mandal z Biháru, ktorý svoju rodinu presunul na piesčitú vyvýšeninu, povedal, že sa všetci modlia o pomoc, pretože vláda zatiaľ žiadnu neposlala. Bihárska vláda vyslala za postihnutými evakuačné člny, ale zameriava sa na najpostihnutejšie miesta. Úrady v Biháre a Ásáme odhadujú, že je v núdzových táboroch približne 12 000 ľudí.

Voda ohrozuje aj národný park

V ohrození je aj národný park Kaziranga, ktorý je domovom ohrozeného nosorožca indického. Pod vodou je asi 70 percent zo 430 kilometrov štvorcových tejto rezervácie, ktorá je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO a v ktorej žijú tiež slony a diviaky.

Úrady v pondelok vyzvali, aby motoristi nepoužívali hlavnú trasu vedúcu naprieč parkom, pretože zvieratá, ktoré teraz touto cestou prechádzajú v snahe uniknúť vode a presunúť sa do vyšších miest, sú ohrozené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet