Na hlavný obsah

Pred 35 rokmi zomrel pri pokuse o prekročenie hraníc 18-ročný mladík z NDR

V Bratislave si pripomenuli obete komunistického režimu.

Pred 35 rokmi zomrel pri pokuse o prekročenie hraníc 18-ročný mladík z NDR
Na snímke pamätník Hartmuta Tautza počas verejnej pietnej spomienky v Bratislave. Foto: TASR

Uplynulo 35 rokov od tragickej smrti mladíka Hartmuta Tautza. Sen o slobode chlapca z vtedajšej Nemeckej demokratickej republiky ukončil útok psov pohraničnej stráže len 22 metrov od rakúskeho územia v Petržalke.

Hartmut Tautz bol 18-ročný mladík, ktorý sa túžil stať hudobníkom. Časť jeho príbuzných žila na Západe, preto mu komunisti nedovolili hrať na klarinete ani vo vojenskom súbore.

„Systém ochrany hraníc fungoval ako vraždiaca pasca. Večer 8. augusta sa Hartmut Tautz priblížil k úseku 11. roty pohraničnej stráže Petržalka-Kopčany. Pri signálnej stene prestrihol elektrické vodiče a rozbehol sa cez kukuričné pole,“ uviedla Marína Zavacká z Ústavu pamäti národa.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na poškodenie drôtov zareagovala hliadka, ktorá sa na miesto vybrala spolu so psami vycvičenými na zabitie človeka. Pohraničníci našli mladíka ležať na zemi s početnými zraneniami. Pomoc mu privolali až po tom, ako sa ho snažili vypočuť. Do nemocnice chlapca previezli po dvoch hodinách, kde zraneniam podľahol.

Krutosť režimu komunistickej strany už päť rokov pripomína aj pamätník. Meno Hartmuta je zobrazené zrkadlovo, evokuje útok na bezbranného mladíka od chrbta. Pietny akt zároveň pripomenul ďalších 42 obetí na slovenskom úseku železnej opony.

Bratislavský samosprávny kraj zároveň spustil geocachingovú hru s názvom Hartmut Tautz memorial. Hráči stretnú množstvo postáv a zažijú dnes ťažko predstaviteľné situácie, no v roku 1986 bežné. Cieľom tvorcov je hravou formou priblížiť absurditu vtedajšieho režimu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko