Na hlavný obsah

Pred výročím protestov polícia zastrašuje, píše bieloruská tlač

Lukašenkov režim zvýšil úsilie potrestať demonštrantov.

Pred výročím protestov polícia zastrašuje, píše bieloruská tlač
Archívne foto - protesty v Bielorusku z roku 2020. Foto: TASR/AP

Po celom Bielorusku sa pred prvým výročím prepuknutia protestov proti režimu odohrávajú zatýkacie a preventívne pohovory, napísal v sobotu (7. 8.) na svojom webe opozičný denník Naša Niva s odvolaním sa na informácie od svojich čitateľov.

Bezprecedentné protesty nasledovali po tom, ako úrady opäť vyhlásili víťazom dlhoročného autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka.

„Jeden z čitateľov avizuje, že prišli za ním domov policajti a žiadali, aby podpísal papier, že s ním uskutočnili preventívny pohovor. Iný čitateľ vypovedal, že prišiel na strážničku, kam ho predvolali na preventívny pohovor, ale zadržali ho za neuposlúchnutie pokynov policajta. Noc strávil v cele a ďalší deň mu súd udelil pokutu. V cele pre šesť ľudí ich bolo 12,“ napísal server.

Všetci boli podľa neho už predtým trestaní za účasť na demonštráciách. Iného čitateľa si podľa denníka predvolali na prokuratúru, kde mu prečítali paragrafy z trestného zákona o hromadných akciách a prepustili ho. Z ďalších miest hlásia domové prehliadky.

Lukašenkov režim v posledných týždňoch znásobil úsilie potrestať organizátorov a účastníkov masových protestov, ktoré vypukli po prezidentských voľbách z vlaňajšieho 9. augusta.

Desaťtisíce Bielorusov vtedy vyšli do ulíc protestovať proti sfalšovaniu výsledkov volieb v reakcii na to, že úrady opäť vyhlásili víťazom volieb Lukašenka, vládnuceho bývalej sovietskej republike tvrdou rukou už viac ako štvrť storočia. Lukašenko, tešiaci sa podpore Moskvy, nakoniec protesty potlačil, a to aj napriek sankciám Západu.

Sám Lukašenko sa v pondelok (9. 8.), na výročie sporných volieb, chystá diskutovať s novinármi a zástupcami verejnosti na obrazovkách televízií, zatiaľ čo jeho vtedajšia súperka, opozičná líderka Svjatlana Cichanovská, usporiada tlačovú konferenciu v litovskom exile.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet