Na hlavný obsah

Predseda parlamentu Kollár: Okupáciu si je potrebné pripomínať

Vyhlásil to pri príležitosti 53. výročia udalostí z augusta 1968.

Predseda parlamentu Kollár: Okupáciu si je potrebné pripomínať
Na snímke predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Okupáciu, ale aj všetky udalosti, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnili cestu k našej súčasnosti, by si mali občania Slovenska pripomínať.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) to uviedol pri príležitosti Dňa obetí okupácie Československa v roku 1968. Vyhlásil, že aj posledné udalosti vo svete ukazujú, že riešenia za použitia vojenskej sily nie sú schopné trvalo zamedziť vývin, ktorý má objektívny charakter.

Obrodný proces v Československu, ktorý predchádzal invázii vojsk Varšavskej zmluvy, podľa neho nevznikol náhodou. „Bol následkom ekonomického zlyhania socialistického systému, ktorý v republike zaviedli komunisti po prevrate roku 1948. Avšak nielen to. Režim bol neschopný riešiť aj iné spoločenské problémy. A to vzťahy medzi Slovákmi a Čechmi, miesto a úlohu inteligencie v spoločnosti či moderné riadenie a nastupujúcu informatizáciu,“ zdôraznil.

„Dnes si pripomíname 53. výročie zmarenia nádejí našich otcov a starých otcov, ktoré bolo sprevádzané aj zmarením životov 38 občanov Slovenska a 70 občanov Českej republiky,“ podotkol šéf parlamentu.

Ako ďalej uviedol, vedúci predstavitelia Československa boli v tom čase pod silným politickým tlakom občianskej verejnosti, ktorá s nadšením prijímala demokratizačné opatrenia a požiadavky na zastavenie reforiem odmietali. „Nakoniec v Moskve stratili trpezlivosť a spolu s armádami štyroch socialistických štátov pod rúškom tmy vojensky potlačili nádeje obyvateľov Československa,“ dodal.

Vojenská invázia však, ako tvrdí, nezmarila len životy týchto 108 ľudí. „Zničené boli aj plány a predstavy mnohých tisícok a miliónov našich občanov o ich ďalšom živote v zdemokratizovanej spoločnosti. Namiesto reforiem sa presadil tuhý normalizačný režim, ktorý na viac ako 20 rokov zabrzdil spoločenský, politický i ekonomický vývin,“ podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka