Na hlavný obsah

Premiér Heger vyzval Lukašenka na prepustenie všetkých politických väzňov

Režim bieloruského prezidenta považuje za nedemokratický.

Premiér Heger vyzval Lukašenka na prepustenie všetkých politických väzňov
Premiér Eduard Heger. Foto: Úrad vlády SR

Zatknutie bývalého bieloruského veľvyslanca na Slovensku Igora Leščeňu, o ktorom vo štvrtok (12. 8.) informovala agentúra Interfax, je podľa slovenského predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) „ďalším dôkazom nemilosrdnosti režimu voči svojim vlastným občanom“. Premiér to uviedol v reakcii na zadržanie veľvyslanca.

„Nedávno sme si pripomenuli rok od zmanipulovaných prezidentských volieb a začiatku protestov. Odvtedy sa násilnosti stupňujú a vo veľkom prebieha zatýkanie a väznenie novinárov, občianskych aktivistov a ďalších ľudí, ktorí si dovolili mať iný názor ako Alexandr Lukašenko,“ podotkol premiér.

Bývalého veľvyslanca sa zastal aj predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár, ktorý považuje za „absolútne neprijateľné“, aby diplomatov perzekvovali len za vyslovenie svojho názoru. 

Práve Leščeňa ako prvý vedúci diplomatického zastupiteľstva verejne podporil minuloročné protesty proti režimu bieloruského prezidenta, ktoré vyvolali zmanipulované výsledky prezidentských volieb.

Lukašenkov režim je podľa Hegera nedemokratický, nelegitímny a násilnícky. Upozornil tiež, že Litva aktuálne čelí veľkému náporu nelegálnych migrantov, ktorých Minsk zneužíva na politické účely a vydieranie svojich kritikov.

„Slovensko neprestane spolu s partnermi v EÚ vyvíjať tlak na to, aby mali občania Bieloruska perspektívu žiť v bezpečnej, demokratickej a slobodnej krajine. Sme pripravení na ďalšie sankcie,“ vyhlásil premiér.

Leščeňa na post veľvyslanca rezignoval 18. augusta 2020. Lukašenko ho oficiálne odvolal 24. augusta 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko