Na hlavný obsah

Prezidentka neplánovala pápežovu návštevu, odkazuje prezidentská kancelária

Ohradila sa tak proti vyjadreniam Andreja Danka.

Prezidentka neplánovala pápežovu návštevu, odkazuje prezidentská kancelária
Na archívnej snímke z 11. júla 2021 pápež František zdraví z balkóna na desiatom poschodí Univerzitnej nemocnice Agostina Gemelliho v Ríme. Foto: TASR/AP

Prezidentská kancelária zodpovedá iba za časti programu pápeža Františka, ktoré sa uskutočnia v Prezidentskom paláci. Pastoračnú časť návštevy, ktorej súčasťou sú rôzne stretnutia s veriacimi či slávenie svätej omše v Šaštíne, má na starosti Konferencia biskupov Slovenska (KBS) a Svätá stolica.

Kancelária prezidentky to uviedla v utorok (3. 8.) v reakcii na vyjadrenia predsedu SNS Andreja Danka, ktoré šíri na sociálnych sieťach. Jeho výroky označila za nepravdivé a zavádzajúce informácie.

„Pápež je od začiatku svojho pontifikátu známy tým, že bežne navštevuje aj periférie a vyhľadáva stretnutia s ľuďmi, ktorí na nich žijú. Preto sa rozhodol, že v Košiciach navštívi aj sídlisko Lunik IX, kde sa stretne s rómskou komunitou a ocení aktivity miestnych saleziánov, ktorí tam dlhodobo pôsobia a dôverne poznajú každodenné problémy miestnych obyvateľov,“ uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Pápež František príde na Slovensko 12. septembra. Počas svojej návštevy absolvuje zdvorilostnú návštevu u prezidentky Zuzany Čaputovej, stretne sa s predstaviteľmi štátu, biskupmi, kňazmi aj zasvätenými osobami či so židovskou komunitou.

Navštívi aj východné Slovensko, kde sa zúčastní božskej liturgie svätého Jána Chryzostoma v Prešove. V Košiciach sa stretne s mladými a navštívi aj rómsku komunitu na Luníku IX. Posledný deň návštevy, v stredu 15. septembra, strávi pápež v Šaštíne, kde sa zúčastní svätej omše pre veriacich.



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko