Na hlavný obsah

Prezidentka o auguste 1968: Nikdy nezabudneme

Obete okupácie si pripomenula ešte v piatok.

Prezidentka o auguste 1968: Nikdy nezabudneme
Zuzana Čaputová si pred budovou Univerzity Komenského v Bratislave pripomína obete sovietskej okupácie Československa. Foto: Facebook - Zuzana Čaputová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti 53. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy zdôraznila, že invázia „spojeneckých“ vojsk nebola priateľská pomoc, ale jej cieľom bolo potlačiť demokratizačné snahy Pražskej jari a bola predobrazom 20 rokov sovietskej okupácie.

Čaputová si pamätný deň obetí okupácie, ktorá začala 21. augusta 1968, uctila položením venca pred Univerzitou Komenského v Bratislave ešte v piatok (20. 8.).

Práve na tomto mieste prišli o život Danka Košanová, Stanislav Sivák a Ján Holík, ktorých zabili okupanti. „Tento deň si potrebujeme pripomínať. Potrebujeme si ho pripomínať preto, aby sme nepripustili falšovanie a skresľovanie histórie. A potrebujeme si ho pripomínať tiež preto, aby sme boli citlivejší k tomu, čo sa aj dnes deje okolo nás,“ uviedla prezidentka v sobotu (21. 8.) na sociálnej sieti.



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko