Na hlavný obsah

Prezidentka o zásahu hasičov v Grécku: Bol to pocit hrdosti, podarilo sa vám zjednotiť Slovensko

Veliteľ modulu hovorí o výzve do budúcnosti.

Prezidentka o zásahu hasičov v Grécku: Bol to pocit hrdosti, podarilo sa vám zjednotiť Slovensko
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) prijala v Prezidentskej záhrade členov HaZZ. Foto: SITA

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v stredu (18. 8.) po návrate členov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na Slovensko poďakovala hasičom, ktorí zasahovali pri požiaroch v Grécku. Do vlasti sa vrátili po ôsmich dňoch.

„Vyskúšali ste si novú techniku a taktiku v požiari nevídaných rozmerov. Nepodarilo sa vám požiar len lokalizovať a zastaviť, ale aj uhasiť. Hovoríme pritom o požiari, ktorý bol niekoľkonásobne väčší ako dosiaľ ten najväčší na Slovensku z roku 1992,“ podotkla Čaputová.

Pocit hrdosti

Za dôležitú označila nielen techniku a výbavu, ale aj ľudské vlastnosti ako empatia, odvaha, solidarita, tímový duch a spolupráca, ktoré sú „nevyhnutné pre ich prácu“. Ocenila, že zachránili konkrétne ľudské životy pri nasadení vlastných. „Patrí vám za to obrovská vďaka,“ uviedla a udelila hasičom ďakovnú medailu prezidentky SR.

Pripomenula tiež, že o zásahu slovenských hasičov v Grécku písali aj svetové médiá. To bol podľa nej „silný pocit“. „Bol to pocit hrdosti. Podarilo sa vám zjednotiť Slovensko v tejto peknej a silnej emócii,“ dodala s tým, že európska solidarita sa ukázala ako veľmi efektívna.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravil Radoslav Šebo:

Výzva do budúcnosti

Veliteľ modulu Peter Kovalík po návrate do vlasti povedal, že je šťastný, že sa domov vrátilo všetkých 75 nasadených hasičov, ktorí budú môcť čoskoro byť so svojimi rodinami a že prijímajú vďaku priamo od prezidentky. Tej odovzdal pamätnú medailu HaZZ.

„Verím, že aj naďalej budeme naplno pripravení plniť takéto úlohy. Čaká nás výzva do budúcnosti, aby boli naše kroky aspoň takéto úspešné a aby svet vedel, že máme skvelých ľudí a profesionálov,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko