Na hlavný obsah

Prezidentka si uctila účastníkov odboja a vystúpila proti šíreniu nenávisti

Boj za slobodu má vždy zmysel, tvrdí premiér.

Prezidentka si uctila účastníkov odboja a vystúpila proti šíreniu nenávisti
Na snímke (zľava) prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger (OĽANO) a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR/koláž RTVS

Účastníci Slovenského národného povstania sa v rozhodujúcej chvíli postavili na správnu stranu dejín a bojovali proti zlu fašizmu a nacizmu. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová v nedeľu (29. 8.) pri príležitosti osláv 77. výročia SNP.

Vyjadrila úctu a vďaku všetkým, ktorí bojovali za ľudskosť, demokraciu a dôstojnosť, aj za cenu vlastného života. „Všetky ďalšie generácie, ktoré od povstania v krajine žijú, vám nikdy nebudú môcť byť dostatočne vďačné za to, čo ste pre nich a našu republiku urobili,“ uviedla prezidentka.

Priznala, že Slovensko sa v poslednom roku ocitlo v neľahkej situácii, keď čelilo smútku, hnevu či sklamaniu. Zároveň však zdôraznila, že nenávisť a podnecovanie k nej nemajú miesto v našej spoločnosti.

„Nenávisť nikdy nič nevyriešila a napokon aj viedla k hrôzam vojny. Nedopusťme, aby nenávisť ovládla našu krajinu, aby nám diktovala, čo si máme myslieť o svojich blížnych, nenechajme sa ako spoločnosť rozdeľovať,“ vyzvala Čaputová a dodala, že by sme si mali brať príklad práve z povstaleckých hrdinov, ktorí spoločne bojovali za vyššie ciele.

Boj za slobodu

Mier, sloboda a demokracia nie sú samozrejmosťou. Skonštatoval to premiér Eduard Heger (OĽANO) a zároveň pripomenul hrôzy vojny.

Poznamenal, že v súčasnosti sa pozeráme na obdobie vojny s vedomím výsledku. „Hrdinovia SNP ten výsledok v lete 1944 nepoznali, ale spojili sily a verili. Verili, že ich boj za slobodu sa vydarí. Na týchto ľudí môžeme byť právom hrdí,“ uviedol Heger.

Podotkol, že väčšina z nás nezažila vojnu na vlastnej koži. „Nezažili sme na vlastnej koži krutosť a bezcitnosť, ktorá spôsobila, že mnohých ľudia zotročovali, posielali do koncentračných táborov, mučili a nakoniec masovo vyvražďovali,“ povedal. Aj v tejto súvislosti si spomenul na padlých, ale i žijúcich hrdinov SNP.

„Navždy ovplyvnili našu históriu a postavili náš národ na správnu stranu. Ukázali, že si na Slovensku ctíme hodnotu slobody, spravodlivosti, ľudskej dôstojnosti a demokracie. Raz, a verím, že navždy, sme sa postavili proti fašizmu a nacizmu a jasne sme povedali, že ho na Slovensku nechceme,“ zdôraznil Heger.

Dvojaké vnímanie povstania

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) označil SNP za unikát medzi odbojovými hnutiami v okupovanej Európe. „Máme byť na čo hrdí, máme sa čím pýšiť pred vlastným obyvateľstvom i pred Európou. Len si to akosi nevážime,“ poznamenal. Občania podľa neho o svojich národných dejinách a SNP veľa nevedia, čo prispieva k podliehaniu falošným interpretáciám jeho významu.

Poukázal na to, že jedni SNP vnímajú ako povstanie proti vlastnému štátu, iní ako komunistický puč, či boj za obnovenie „československého“ štátu bez spojovníka. Tieto interpretácie odmieta. Vyhlásil, že SNP bolo najmä slovenské a národné, a od roku 1945 sa pravidelne oslavovalo.

„Hrdinstvo vojakov povstaleckej armády nás dodnes napĺňa pozitívnou energiou a malo by byť príkladom hodným nasledovania aj pre dnešnú našu mladú generáciu. Mala by si byť vedomá, že aj jej dnešný pokojný a mierový život bol v minulosti vykúpený krvou a utrpením tých, ktorí sa odhodlali brániť vlasť a jej slobodu,“ uviedol Kollár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko