Na hlavný obsah

Prezidentka: Zmenšujme priestor pre nenávisť ľudskosťou a porozumením

Prezidentka si pripomenula Pamätný deň rómskeho holokaustu.

Prezidentka: Zmenšujme priestor pre nenávisť ľudskosťou a porozumením
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu v nedeľu (1. 9.) zdôraznila, že štatistika holokaustu je tvorená tisíckami individuálnych ľudských tragédií, z ktorých každá si zaslúži osobitnú pozornosť a osobitnú zmienku.   

Prezidentka pripomenula príbehy o otrockej práci mužov v pracovných táboroch, ktorí stavali priehrady a železničné trate, príbehy Rómov z južných častí krajiny, ktorých naložili do vagónov a odviezli do koncentračných táborov. Tiež masové popravy na etnickom princípe, popravy, ktoré boli odplatou za pomoc partizánom v odboji na sklonku vojny, ale aj mučenie ľudí v Kremničke, Kováčovej, Nemeckej, Zvolene, Krupine a v obciach Lutila, Čierny Balog, Ilija a Tisovec. 

„Boli to konkrétne ľudské osudy predkov a príbuzných ľudí, ktorí sú našimi spoluobčanmi. A ktorí sa aj v tomto čase stretávajú s tým, s čím by sa už stretnúť nemali – s ponižovaním, slovnými a fyzickými útokmi pre svoj etnický pôvod,“ uviedla prezidentka.

Žiaľ, sme opäť svedkami, aké jednoduché je zneužiť predsudky na podnecovanie nenávisti, ktorá môže nabrať – ako vieme z minulosti – až obludné rozmery. Je našou spoločnou povinnosťou, aby sme, ako ľudia dobrej vôle, zmenšovali priestor pre nenávisť. Zmenšujme ho, prosím, ľudskosťou, vzájomným rešpektom a snahou o porozumenie. Aby sa už nikdy niečo podobné ako bol rómsky holokaust nemohlo zopakovať voči akejkoľvek skupine ľudí. Nezabúdajme,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko