Na hlavný obsah

Pri Aténach bojujú s ničivým požiarom. Úrady vyzvali ľudí, aby nevychádzali von

Mesto zahalil hustý dym.

Pri Aténach bojujú s ničivým požiarom. Úrady vyzvali ľudí, aby nevychádzali von
Hasiči hasia lesný požiar v oblasti Adames na severnom predmestí Atén Foto: TASR/AP

Grécke úrady v stredu (4. 8.) vyzvali obyvateľov a návštevníkov Atén, aby pokiaľ možno nevychádzali von. Ak už príbytok opustiť musia, mali by si nasadiť respirátor. Grécke hlavné mesto zahalil silný dym spôsobený lesnými požiarmi, ktoré v utorok (3. 8.) popoludní vypukli na severe Atén, uviedla agentúra Reuters. S požiarmi bojuje vyše 500 hasičov, lietadlá i vrtuľníky.

Požiar zachvátil borovicové lesy

Požiar šíriaci sa na aténskych predmestiach Varympompi a Tatoi, kde sa nachádza bývalá rezidencia gréckej kráľovskej rodiny, je najhorším z 81 lesných požiarov, ktoré v Grécku vypukli od pondelka do utorka večera. Do hasenia boli okrem hasičov aj vojakov nasadení aj dobrovoľníci, päť hasičských lietadiel a deväť vrtuľníkov.

Obe predmestia ležia na úpätí pohoria Parnitha v blízkosti rozsiahlych, zväčša borovicových lesov, cez ktoré sa požiar rýchlo šíril. V dôsledku požiaru sa nad Aténami vznášal mohutný oblak dymu. Správy o prípadných obetiach alebo zranených neboli bezprostredne k dispozícii.

Nevyčísliteľné škody

Grécka vláda oznámila, že miestnym obyvateľom, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy, poskytne dočasné náhradné ubytovanie v hoteloch. Miestni predstavitelia podľa anglickej verzie webovej stránky denníka Kathimerini uviedli, že škody spôsobené požiarmi sú „nevyčísliteľné“.

Okrem požiaru severne od Atén horelo v stredu ráno aj na ostrove Evia a na juhozápade krajiny. V regióne pokračuje vlna horúčav sprevádzaná silným vetrom, ktorá prispieva k šíreniu požiarov. Pre Grécko predpovedajú meteorológovia teploty nad 40 stupňov Celzia do konca tohto týždňa. Extrémne teploty vyvolali lesné požiare aj v Turecku, Taliansku, Albánsku i Severnom Macedónsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet