Na hlavný obsah

Pri lesných požiaroch v Alžírsku zahynuli desiatky ľudí vrátane 28 vojakov

Alžírski lídri skloňujú podpaľačstvo.

Pri lesných požiaroch v Alžírsku zahynuli desiatky ľudí vrátane 28 vojakov
Muž odchádza z dediny zasiahnutej požiarmi približne 100 kilometrov východne od hlavného mesta Alžír. Foto: SITA/AP

Lesné požiare v Alžírsku si vyžiadali už najmenej 65 mŕtvych. Medzi nimi je aj 28 vojakov, ktorí podľa prezidenta Abdala Madžída Tabbúna zachránili 100 ľudí od ohňa v dvoch oblastiach regiónu Kabýlia. Ďalších 12 vojakov je hospitalizovaných, všetci sú v kritickom stave.

Jedenásť ďalších vojakov utrpelo popáleniny, štyria z nich vážne, informovalo ministerstvo obrany. Podrobnosti, ktoré by vysvetlili vysoký počet obetí z radov ozbrojených síl, zatiaľ nie sú známe.

Hornatá Kabýlia, ktorá sa nachádza 100 kilometrov východne od hlavného mesta Alžír, je posiata ťažko dostupnými dedinami a v dôsledku rastúcich teplôt má obmedzenú vodu.

Niektorí dedinčania pred ohňom utiekli, ďalší sa ho snažili svojpomocne uhasiť. V regióne nemajú žiadne hasičské lietadlá.

Výsledok podpaľačstva?

Alžírsky premiér v štátnej televízii informoval, že prvotné správy bezpečnostných služieb ukazujú vysokú synchronizáciu požiarov v Kabýlii a dodal, že vedú k podozreniu, že to boli trestné činy.

Podobne sa vyjadril aj minister vnútra Kamál Beldžúd, ktorý tiež požiare pripísal podpaľačstvu. „Tridsať požiarov v rovnakom čase a v tom istom regióne nemôže byť náhoda,“ vyhlásil minister. Úrady však zatiaľ neoznámili žiadne zatknutia.

V Kabýlii a na iných miestach v Alžírsku v pondelok (9. 8.) vypukli desiatky požiarov a úrady vyslali armádu, aby pomohla obyvateľom hasiť a evakuovať ich.

Úrad civilnej ochrany do pondelkovej noci narátal 41 požiarov v 18 regiónoch. Dvadsaťjeden z nich horelo v okolí Tizi Ouzou – hlavného mesta Kabýlie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet