Na hlavný obsah

Pri letisku v Kábule došlo k dvom výbuchom

Taliban hovorí o minimálne 13 mŕtvych vrátane detí.

Pri letisku v Kábule došlo k dvom výbuchom
Na snímke davy ľudí pred letiskom v Kábule. Foto: SITA/AP

Pri letisku v afganskom hlavnom meste Kábul došlo vo štvrtok (26. 8.) k minimálne dvom explóziám. Potvrdil to hovorca amerického Pentagónu Johna Kirbyho. Zasiahnutí boli podľa neho americkí vojaci i miestni civilisti.

Američania sú podľa agentúry AP presvedčení, že za akciu je zodpovedná teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Turecké ministerstvo obrany na twitteri tiež napísalo, že výbuchy v blízkosti letiska boli dva. Medzi tureckými vojakmi vraj nie sú obete. Podobnú správu rýchlo zverejnili tiež niektoré ďalšie krajiny, ktorých ozbrojené sily stále pôsobia na letisku.

https://twitter.com/1TVNewsAF/status/1430894211407114242

Taliban tvrdí, že na mieste je dohromady minimálne 13 mŕtvych vrátane detí. „Zranených je viacero príslušníkov Talibanu,“ oznámilo hnutie podľa Reuters.

Agentúra píše, že jeden z výbuchov zapríčinil samovražedný atententátnik. Televízia Fox News dodáva, že pred jednou z brán letiska tiež vypukla prestrelka. Pri výbuchu sa údajne zranili traja americkí vojaci.

Viaceré krajiny vo štvrtok varovali, že na letisku existuje hrozba teroristického útoku.

O situácii podľa Bieleho domu už informovali amerického prezidenta Joea Bidena. Reportér denníka The Wall Street Journal na twitteri napísal, že výbuch zrejme nastal pri hoteli Baron, ktorý využívali najmä Briti a že na mieste je veľa zranených.

Z letiska tiež vo štvrtok štartujú evakuačné lety s občanmi zahraničných krajín a ich afganskými spolupracovníkmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet