Na hlavný obsah

Pri odvetnom útoku USA na islamistov zomrelo najmenej deväť civilistov

Zahynulo aj šesť detí.

Pri odvetnom útoku USA na islamistov zomrelo najmenej deväť civilistov
Dym po výbuchu v Kábule. Foto: CNN

Deväť členov jednej rodiny vrátane šiestich detí zahynulo v sobotu (28. 8.) počas amerického útoku dronom na vozidlo v obytnej časti afganskej metropoly Kábul. S odvolaním sa na vyjadrenia príbuzného obetí o tom v pondelok (30. 8.) informovala spravodajská televízna stanica CNN.

Americká armáda podnikla útok dronom na „plánovača“ odnože Islamského štátu operujúcej na území Afganistanu, známej pod skratkou IS-K alebo ISIS-K, ktorá sa priznala k štvrtkovému (26. 8.) útoku na kábulskom letisku.

Najmladšou civilnou obeťou je dvojročné dievčatko, uviedol pre CNN brat muža, ktorý pri útoku zahynul. Bola to „obyčajná normálna rodina“, uviedol. „Nie sme Islamský štát a toto bol rodinný dom, kde žili moji bratia s rodinami,“ dodal.

Susedia a svedkovia na mieste útoku uviedli, že o život prišlo niekoľko ľudí vrátane detí. Americká armáda v nedeľu (29. 8.) priznala, že existujú informácie o civilných obetiach. „Vieme, že došlo k ďalším silným explóziám po zničení vozidla, čo naznačuje, že v ňom bolo veľké množstvo výbušného materiálu a mohlo to viesť k ďalším obetiam. Je nejasné, čo sa mohlo odohrať, a naďalej to vyšetrujeme,“ povedal hovorca Centrálneho velenia armády USA Bill Urban.

Podľa agentúry DPA si odvetný útok americkej armády cez víkend v Kábule vyžiadal najmenej desať civilných obetí. Tak informovala miestna televízna stanica ToloNews.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet