Na hlavný obsah

Príbuzní obetí útoku na dvojičky žiadajú odtajnenie spisov

Ak prezident dokumenty neodtajní, príbuzní ho na pietnych akciách nebudú chcieť.

Príbuzní obetí útoku na dvojičky žiadajú odtajnenie spisov
Na ilustračnej snímke pamätník venovaný obetiam teroristického útoku na Svetové obchodné centrum v New Yorku. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden dostal od príbuzných obetí teroristického útoku na Svetové obchodné centrum v New Yorku a Pentagon z 11. septembra 2001 rázny odkaz. Má neodkladne odtajniť dokumenty spojené s vyšetrovaním útoku, inak si jeho prítomnosť na septembrových spomienkových udalostiach želať nebudú.

S blížiacim sa 20. výročím pádu dvojičiek Bidenova administratíva opäť zvažuje sprístupnenie dokumentov verejnosti. Podľa mnohých by informácie v nich preukázali, že teroristické činy podporila Saudská Arábia.

Príbuzným došla trpezlivosť

„Došla nám trpezlivosť,“ píšu v otvorenom liste prezidentovi príbuzní obetí a tí, ktorí prežili útoky z 11. septembra. Vyše 1 700 signatárov tvrdí, že po takmer 20-ročnom úsilí a doprosovaní sa u štyroch prezidentov je najvyšší čas na odtajnenie všetkých dokumentov spojených s vyšetrovaním.

„Dvadsať rokov je príliš dlhé čakanie na informácie o zavraždení svojich príbuzných. Americká vláda má určite dokumenty s citlivými údajmi a zatiaľ urobila všetko pre to, aby sa nedostali na verejnosť. Prezident Biden má historickú príležitosť zmeniť to,“ povedal pre televíziu al-Džazíra zástupca občianskej iniciatívy Brett Eagleson, ktorému pri útokoch zahynul otec.

Dokumenty nemusia obsahovať priame dôkazy

Erik Láštic z katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského však upozornil, že v citlivých dokumentoch nemusia byť žiadne prelomové zistenia, ktoré mnohí hľadajú. Pripomenul vlaňajšiu investigatívnu prácu denníka The New York Times a organizácie ProPublica, ktoré skúmali postup vyšetrovateľov.

„To, čo boli schopní tí novinári zistiť bolo, že nepriamych dôkazov je omnoho viac než tých, ktoré boli zverejnené. Súčasne však žiadny z nich nemá povahu priameho dôkazu, ktorý by konkrétne zo skutku usvedčoval politické alebo vojenské špičky v Saudskej Arábii,“ povedal Láštic pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet