Na hlavný obsah

Priemysel ťahá slovenskú ekonomiku, stavebníctvo je v útlme

Experti odhadujú približne štvorpercentný rast.

Zahraničný obchod, teda export aj import Slovenska, bol v júni o pätinu vyšší ako pred pandémiou. Podľa Štatistického úradu krajina dosiahla prebytok takmer 300 miliónov eur. Slovenskú ekonomiku aj napriek kríze s dodávkami čipov naďalej ťahá priemysel. Stavebníctvo je v útlme.

„Priemyslu sa v podstate už podarilo vykompenzovať straty spôsobené koronakrízou a presiahnuť hodnoty z obdobia spred dvoch rokov, a to približne o 4 percentá,“ uviedla analytička Jana Glasová.

V ďalších mesiacoch bude podľa ekonómov rozhodujúce, či sa podarí vyriešiť nedostatok polovodičov vo svete, ale aj to, aká silná bude tretia vlna pandémie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Napriek miernemu júnovému rastu stavebníctvo stále výrazne zaostáva za predkoronovými číslami. Zrejme tomu inak nebude ani do konca tohto roka.

Generálny riaditeľ Asociácie priemyselných zväzov Andrej Lasz vysvetlil, že ceny železa, polystyrénu, dreva a iných materiálov sa zdražujú.

„Zatiaľ nepredpokladáme, že by v priebehu tohto roka došlo k nejakému prudkému nárastu v rámci stavebníctva, keďže to zotavovanie tu potrvá dlhšiu dobu,“ dodala Glasová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika