Na hlavný obsah

Protesty proti talibanskej vlajke si vyžiadali najmenej troch mŕtvych

Talibovia zničili sochu šiitskeho odporcu.

Protesty proti talibanskej vlajke si vyžiadali najmenej troch mŕtvych
Bojovník islamistického hnutia Taliban. Foto: TASR/AP

Najmenej traja ľudia boli zabití a viac ako desiatka ďalších utrpela zranenia pri stredajšej (18. 8.) demonštrácii proti islamistickému hnutiu Taliban vo východoafganskom meste Džalalabad.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov, podľa ktorých bojovníci Talibanu protest násilne potlačili. Agentúra AP s odvolaním sa na zdravotnícky zdroj píše o jednej obeti a šiestich zranených.

Protestná akcia v Džalalabade bola jedným z prvých prejavov odporu miestnych ľudí proti Talibanu, ktorý v uplynulých dňoch obsadil prakticky celé afganské územie.

Podľa svedkov demonštrantov zabili, keď sa miestni obyvatelia pokúšali vztýčiť na námestí doterajšiu afganskú štátnu vlajku tvorenú čiernym, červeným a zeleným pruhom.

Taliban sa zmocnil metropoly provincie Nangarhár Džalalabadu bez boja cez víkend a rovnako ako na ďalších miestach tu vztýčil svoju bielu vlajku s islamským vyznaním viery.

Do ulíc Džalalabadu, ktorý sa nachádza asi 150 kilometrov východne od Kábulu a má asi štvrť milióna obyvateľov, vyšli desiatky ľudí. Členovia Talibanu sa ich pôvodne snažili rozohnať streľbou do vzduchu a obuškami.

Nepohodlná socha

Príslušníci Talibanu v stredu tiež vyhodili v afganskom meste Bámján do vzduchu sochu lídra šiitských milícií Abdala Alího Mazárího, ktorý proti nim bojoval v občianskej vojne v 90. rokoch 20. storočia. Informovala o tom v agentúra AP s odvolaním sa na fotografie na sociálnych sieťach.

Talibovia Mazárího zavraždili v roku 1995, teda rok predtým než v Afganistane prevzali moc od vojenských veliteľov. Mazárí patril k etnickej skupine Hazárov, šiitov, ktorí boli počas predošlej vlády Talibanu – fundamentalistických sunnitov – v rokoch 1996 – 2001 prenasledovaní. Mazárího v roku 2016 vyhlásili za mučeníka.

„Nie sme si istí, kto (Mazárího) sochu vyhodil do vzduchu, ale prítomné sú tu rôzne skupiny Talibanu vrátane takých, čo sú známi svojou brutalitou,“ citovala agentúra AFP jedného z miestnych obyvateľov, ktorý si neželal byť menovaný. Ďalšia z tamojších rezidentiek uviedla, že skupina bojovníkov Talibanu použila na zničenie sochy ručný protitankový granát. Dodala, že ľudia sú z toho nešťastní a vystrašení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet