Na hlavný obsah

Prvý afroamerický prezident USA Barack Obama oslavuje šesťdesiatku

Do Bieleho domu sa dostal pod heslom nádeje a zmeny.

Prvý afroamerický prezident USA Barack Obama oslavuje šesťdesiatku
Americký prezident Barack Obama sa usmieva po prílete do Nemecka v novembri 2016. Foto: TASR/AP

Americký právnik, autor viacerých kníh, demokratický politik, nositeľ Nobelovej ceny a prvý prezident USA s afroamerickými koreňmi. Všetky tieto prívlastky patria k stredajšiemu (4. 8.) narodeninovému oslávencovi Barackovi Obamovi, ktorý v tieni pandémie pripravuje oslavu svojich 60. narodenín. K narodeninám mu na sociálnej sieti zablahoželal aj súčasný prezident USA Joe Biden.

Barack Obama sa stal svetovo známym až vo chvíli, keď sa začal uchádzať o nomináciu Demokratickej strany do prezidentských volieb v roku 2008 a stal sa súperom Hillary Clintonovej.

Z demokratických primárok vyšiel víťazne, ako napokon aj z prezidentských volieb, v ktorých vyhral nad republikánom Johnom McCainom a 20. januára 2009 sa stal 44. prezidentom Spojených štátov amerických. Na čele západnej veľmoci bol až do roku 2017.

Právnické začiatky medzi nezamestnanými

Jeho cesta v USA bola pomerne kľukatá, keďže jednu babičku mal v Keni a druhú v Honolulu na Havaji, kde sa spoznali aj jeho rodičia. Obamova mama bola v tom čase študentkou z amerického Kansasu a otec zahraničným študentom, ktorý do USA prišiel z Kene.

Barack Obama starší získal na Harvarde titul magistra ekonómie a vrátil sa do rodnej Kene, kde pôsobil na ministerstve financií. Po rozvode rodičov žil mladý Barack nejaký čas v Indonézii a neskôr na Honolulu so starými rodičmi.

Štúdium politických vied absolvoval na Kolumbijskej univerzite v New Yorku (1983), právo študoval na Harvarde (1991). Profesionálnu dráhu začal ako právnik nezamestnaných v Chicagu, na právnickej fakulte tamojšej univerzity tiež prednášal. S politikou začal ako senátor v štáte Illinois (1997 až 2004), v novembri 2004 bol zvolený do Senátu.

Boj o Biely dom vyhral dvakrát

Vo voľbách v novembri 2008 zvíťazil s heslom o „nádeji a zmene“. Mnohí Američania ním vtedy boli fascinovaní, pretože ponúkal alternatívu ku končiacej vláde republikána Georgea W. Busha.

Po čase niektorí voliči konštatovali, že charizmatický Obama ich nádeje nenaplnil. Napriek tomu však v roku 2012 dokázal svoj úrad obhájiť a vo funkcii zotrval aj počas ďalšieho funkčného obdobia do januára 2017.

Na začiatku svojej prezidentskej éry zdedil demokrat Obama krajinu v neľahkej situácii. Viedla dve nákladné vojny, zažívala najhorší ekonomický útlm za 80 rokov, systém zdravotného poistenia kolaboval, nezamestnanosť bola vysoká a medzinárodná reputácia USA bola v tom čase pošramotená.

Štyridsaťsedemročný prezident mal veľké plány. Mnoho sa mu ich počas ôsmich rokov podarilo splniť, podľa analytikov ale zlyhal politicky: bol na nože s republikánmi a nedokázal udržať svoju stranu v stave, aby obhájila jeho odkaz.

Doma presadil zásadné reformy, v zahraničí vyrokoval dôležité zmluvy

K najväčším Obamovým úspechom, aspoň podľa jeho vlastných slov, patrila zdravotná reforma, vrátane sporného povinného poistenia. Presadenie reformy, takzvanej Obamacare, bolo veľkým politickým bojom s mnohými kompromismi.

Obamov nástupca, republikán Donald Trump, sa potom usiloval o zneplatnenie systému, súčasný šéf Bieleho domu a niekdajší Obamov viceprezident Joe Biden ju, naopak, mieni rozšíriť.

Trumpova administratíva rušila aj niektoré ďalšie Obamove kroky, teraz ich zas tá Bidenova obnovuje (napríklad pripojenie USA k parížskej klimatickej dohode či postoj k medzinárodnej jadrovej dohode s Iránom).

Na domácom poli sa Obama zasadil o stimulačný plán na podporu ekonomiky a prispel k záchrane amerického automobilového priemyslu. Ako prvý prezident USA tiež otvorene podporil sobáše osôb rovnakého pohlavia a možnosť vojenskej služby pre homosexuálov otvorene sa hlásiacich k svojej orientácii. Naopak, nesplneným sľubom zostalo uzavretie väznice Guantánamo.

Obamovi sa podarilo naplniť svoj sľub o ukončení vojny v Iraku, pokračovalo tiež sťahovanie vojakov z Afganistanu. Uznanie i vzrast popularity si pripísal za dolapenie a zabitie Usámu bin Ládina, šéfa teroristickej siete al-Káida, v máji 2011.

Pozitívne bolo hodnotené aj uzavretie americko-ruskej zmluvy START o obmedzení jadrových arzenálov. USA tiež v roku 2015 po 54 rokoch obnovili diplomatické vzťahy s Kubou, prezident krajinu aj osobne navštívil.

Z exprezidenta sa stal spisovateľ

Po odchode z Bieleho domu Obama väčšinou prednáša, cestuje po svete a píše. V poslednom čase sa napríklad angažuje v kampani, ktorá má za cieľ presvedčiť Američanov, aby sa nechali zaočkovať proti covidu.

Koncom minulého roka vydal prvý diel svojich pamätí s názvom Zem zasľúbená, ktoré majú našliapnuté k tomu stať sa najlepšie predávanými memoármi prezidenta USA v modernej histórii.

Predaje v prvé dni prekonali pamäte Obamových predchodcov i úspech memoárov jeho manželky Michelle s názvom Becoming (Môj príbeh) z roku 2018, ktoré sa stali svetovým bestsellerom.

Obama je od roku 1992 ženatý. S manželkou Michelle, ktorá je tiež právničkou, majú dve dcéry – Maliu Ann (1999) a Sashu (2001). Svoje 60. narodeniny napokon oslávi práve s nimi a vybranými priateľmi, hoci pôvodne mali na oslavu prísť stovky bývalých vládnych pracovníkov, celebrít aj sponzorov Demokratickej strany. Exprezident s manželkou sa rozhodli oslavu výrazne obmedziť z dôvodu nového rozmachu nákazy koronavírusom v USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet