Na hlavný obsah

Rakúsko začne podávať tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu v októbri

Prvou dávkou je v krajine zaočkovaných už 60 percent ľudí.

Rakúsko začne podávať tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu v októbri
Vakcinačné centrum vo Viedni. Foto: TASR/AP

V Rakúsku sa od 17. októbra začne očkovať treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Povedal to v utorok (10. 8.) minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein.

Uvedený termín zdôvodnil tým, že ľudia, ktorí sa zaočkovali medzi prvými, dostali druhú dávku už 17. januára. Určité rizikové skupiny môžu byť treťou dávkou preočkované i skôr.

„Existujú určité skupiny, ako napríklad osoby s imunosupresiou, ktoré je možné po konzultácii s lekárom očkovať (treťou dávkou) i skôr,“ povedal Mückstein s tým, že tieto osoby by si mohli urobiť aj test na neutralizujúce protilátky.

Dodal, že preočkovanie skôr ako v stanovenej lehote deviatich mesiacov od druhej dávky vo všeobecnosti neodporúča, avšak pre ohrozených ľudí pripadá do úvahy.

Ako prví sa v Rakúsku prvou dávkou vlani v decembri zaočkovali ľudia žijúci v opatrovateľských zariadeniach a domovoch dôchodcov a zdravotnícky personál.

Rakúska vláda už predtým oznámila, že v súvislosti s prípadnou treťou dávkou očkovania počká na odporúčanie Európskej agentúry pre lieky (EMA). To sa očakáva v nasledujúcich týždňoch.

Agentúra APA pripomína, že za podanie tretej dávky vakcíny sa v pondelok (9. 8.) vyslovil i šéf nemeckej spoločnosti BioNTech Ugur Šahin. „Myslíme si, že v tomto okamihu je najlepšie proti existujúcemu kmeňu vírusu postupovať doplňujúcou dávkou,“ uviedol pre agentúru Reuters.

Pacienti, ktorí dostali tretiu dávku, mali podľa neho výrazne vyššie hodnoty protilátok než po podaní druhej dávky.

Minimálne jednu dávku vakcíny dostalo v Rakúsku už 60 percent obyvateľstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet